Szabolcsi krumplis pogácsa hozzávalók:
25 dkg sima liszt
25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
25 dkg zsiradék
2,5 dkg élesztő
1 bögre tej
3 db közepes krumpli
1 kávéskanál cukor
2 kávéskanál só
1 kávéskanál bors
2-3 kávéskanál őrölt édes-nemes pirospaprika
2 tojás
napraforgó étolaj
Szabolcsi krumplis pogácsa elkészítése:
Az élesztőt a tejben pici cukorral felfuttajuk és hozzáteszünk egy evőkanál lisztet is.
A közepes nagyságú burgonyákat jól megmossuk, majd a sütőbe téve megsütjük.
A krumplik héját eltávolítjuk és még melegen áttörjük krumplitörővel.
Amikor a burgonya langyosra hűlt, hozzáadjuk az őrölt paprikát, a sót, lisztet, a margarint és egy tojást, jól összedolgozzuk. Adunk hozzá tejet, hogy jól gyúrható legyen.
Letakarva félretesszük langyos helyre fél órára keleszteni.
Miután megkelt a pogácsatésztánk, 1 cm vastagra gyújtjuk és a következőképpen hajtjuk össze: alulról felfele, felülről lefele, balról jobbra, jobbról balra.
Kinyújtjuk másfél centi vasatgra, lisztezett sütőlemezre téve fél óráig kelesztjük, majd kiszaggatjuk.
Kenjük meg a krumplis pogácsák tetejét felvert tojással.
Előmelegített sütőben közepes lángon negyed óráig sütjük. Ha átsült és kezd megpirulni, mehet tovább nagyobb fokozaton. Az illatán és a színén látszik mikor kész.
Sütés után kis időre letakarjuk a megsült burgonyás pogácsákat egy tiszta konyharuhával.
0 hozzászólás