Szárazbabfőzelék hozzávalók:
35 dkg szárazbab
diónyi vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
mokkászkanál só
2 evőkanál liszt
olaj
1 dl tejföl
1 dl hideg tej
Szárazbabfőzelék elkészítése:
35 dkg száraz tarkababot előző este válogassunk majd jól mossunk meg, és egy zománcozott edényben áztassuk be 1 liter vízbe. A tavalyi, legalább fél éves szárazbabra 1,1 liter vizet öntsünk.
Másnap tegyünk az áztatóvízbe egy diónyi vöröshagymát, 2 gerezd fokhagymát és 1 púpozott mokkáskanál sót, majd fedő alatt főzzük nedvességtartalomtól és fajtától függően min. háromnegyed óráig, amíg megpuhul. Ha a bab túl sok vizet szívott fel, akkor öntsünk rá még annyit, hogy ellepje.
Amikor puhára főtt, távolítsuk el belőle a hagymákat, és rántsuk be a főzeléket. 2 evőkanál liszthez adjunk annyi olajat, amennyit felvesz, és élénk tűzön hevítsük habzásig, majd vegyük le a tűzről. Hagyjuk langyosra hűlni, és állandó kevergetés mellett tegyünk hozzá 1 dl tejfölt.
Dolgozzuk simára, majd engedjük fel 1 dl hideg tejjel, és adjuk a puhára főtt babhoz. Végül gyakran megkeverve főzzük még 5 percig, hogy besűrűsödjön.
0 hozzászólás