Szárazborsófőzelék hozzávalók:
35 dkg felesborsó
diónyi vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 púpozott mokkáskanál só
rántás
Szárazborsófőzelék elkészítése:
Előző este tésztaszűrőben, folyó víz alatt mossunk meg 35 dkg megtisztított felesborsót, és tegyük egy zománcozott fazékba, majd öntsünk rá a szárazságától függően max. 1 liter vizet. (Az idei, csupán 1–2 hónapos szárazborsóra 9 dl vizet öntsünk.)
Másnap adjunk hozzá egy diónyi vöröshagymát, 2 gerezd fokhagymát és 1 púpozott mokkáskanál sót, majd fedő alatt lassan főzzük max. 40 percig, amíg teljesen szétfő.
Ha a sárga vagy zöld színű szárazborsó túl sok vizet szívott fel, akkor öntsünk rá még annyit, hogy ellepje, és a főzés során képződő habot teaszűrővel szedjük le róla. Végül távolítsuk el belőle a hagymákat, és rántsuk be.
Ez a főzelék elkészíthető szárított csicseriborsóból is. Ezt a kellemes állagú borsót nem szükséges szétfőzni, mert teljes keresztmetszetében egyenletesen puhul. Ennek megfelelően csak 9 dl vizet öntsünk rá, és kb. fél óráig főzzük. Ha fél évnél régebbi, akkor 1 liter vízbe áztassuk, és úgy főzzük, mint a szárazborsót.
Aki nehéznek találná ezeket a főzelékeket, az habarhatja is. Ilyenkor korábban kell elkezdeni a sűrítést, ugyanis ahhoz, hogy a liszt nyers íze megszűnjön, állandó keverés mellett legalább 10 percig kell főzni a habarékot.
Ha tejföl helyett joghurttal vagy kefirrel habarjuk, akkor a meleg főzőléből keverjünk egy keveset bele, és csak utána öntsük az ételbe. Ezáltal elkerülhetjük, hogy a savanyú tejtermékek pelyhesen kicsapódjanak a főzőlében.
A főzelékek és a levesek berántásának azonban van egy ízletesebb, és a gyomrunkat kevésbé megterhelő módja is, amikor a lisztet nem olajban, hanem vajban pirítjuk. Ügyeljünk viszont arra, hogy a vaj könnyen megég, így egy pillanatra se hagyjuk felügyelet nélkül. Lényegét tekintve ez a módszer nem más, mint az étel besamellel történő sűrítése.
A szárazborsófőzelék receptet Alice ajánlotta.
0 hozzászólás