Szárított gyümölcsös kalács bundában hozzávalók:

Kalács

80 g puha vaj

80 g cukor

2 tojás

80 g liszt

1/2 teáskanál sütőpor

50 g finomra őrölt mandula

1 evőkanál rum

1/2 citrom leve és héja

kb. 200 g apróra vágott aszalt gyümölcs (mazsola nagyságúra)

Bunda

2 tojás

2 tojássárgája

70 g cukor

vanília aroma

60 g liszt

10 g kakaó

1 evőkanál tej

Összeállítás

3-4 evőkanál lekvár

2 teáskanál amaretto (vagy más likőr)

Szárított gyümölcsös kalács bundában elkészítése:

A tészta: Keverjük össze a szárított gyümölcsöket a rummal és citromhéjjal. A vajat kavarjuk el a cukorral. Adjuk hozzá a habbá vert tojásokat lassanként, majd mehet bele a darált mandula, a citromlé és a lisztben elkevert sütőpor. Mindegyik hozzáadása után keverjük meg. Tegyük bele a szárított gyümölcsöket is. Keverjük jól össze, majd öntsük kivajazott formába. 170C fokon süssük 45 percig (amíg a beleszúrt fogpiszkáló tiszta marad). A tetejével lefele borítsuk ki egy rácsra, hogy kicsit beessen a megdagadt része.

A bunda: Verjük fel mixerrel a tojásokat (kb. háromszoros térfogatra). Adjuk hozzá a cukrot, majd addig keverjük, amíg el nem olvad. Öntsük bele a tejet és a vanília aromát, majd keverjük össze, és tegyük bele a lisztben elkevert kakaót. Vigyázva keverjük össze, lentről felfelé keverjük. Öntsük bele a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Süssük kb. 10 percig 190C fokon. Papírral együtt vegyük ki a tepsiből, a tetejével lefele helyezzük el egy másik papíron, majd távolítsuk el a régi sütőpapírt.

Összeállítás: A lekvárt keverjük össze a likőrrel. Kenjük meg ezzel a forró kakaós tésztát. Helyezzük a kenyeret a tésztára (a tészta széléhez képest a kenyér szélességének felével bennebb), majd tekerjük fel a papír segítségével, enyhén nyomva, hogy ragadjon hozzá a kenyér a bundájához (a tésztához). A tésztának körbe kell érnie a kenyeret, a felesleget vágjuk le. Ha a kenyér végein kiáll a bundája, vágjuk le azt is.  Szórjuk meg kakaóval minden oldalát, majd hagyjuk kihűlni.

Szeletelve tálaljuk.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 90 perc