Szárított gyümölcsös kalács bundában hozzávalók:
Kalács
80 g puha vaj
80 g cukor
2 tojás
80 g liszt
1/2 teáskanál sütőpor
50 g finomra őrölt mandula
1 evőkanál rum
1/2 citrom leve és héja
kb. 200 g apróra vágott aszalt gyümölcs (mazsola nagyságúra)
Bunda
2 tojás
2 tojássárgája
70 g cukor
vanília aroma
60 g liszt
10 g kakaó
1 evőkanál tej
Összeállítás
3-4 evőkanál lekvár
2 teáskanál amaretto (vagy más likőr)
Szárított gyümölcsös kalács bundában elkészítése:
A tészta: Keverjük össze a szárított gyümölcsöket a rummal és citromhéjjal. A vajat kavarjuk el a cukorral. Adjuk hozzá a habbá vert tojásokat lassanként, majd mehet bele a darált mandula, a citromlé és a lisztben elkevert sütőpor. Mindegyik hozzáadása után keverjük meg. Tegyük bele a szárított gyümölcsöket is. Keverjük jól össze, majd öntsük kivajazott formába. 170C fokon süssük 45 percig (amíg a beleszúrt fogpiszkáló tiszta marad). A tetejével lefele borítsuk ki egy rácsra, hogy kicsit beessen a megdagadt része.
A bunda: Verjük fel mixerrel a tojásokat (kb. háromszoros térfogatra). Adjuk hozzá a cukrot, majd addig keverjük, amíg el nem olvad. Öntsük bele a tejet és a vanília aromát, majd keverjük össze, és tegyük bele a lisztben elkevert kakaót. Vigyázva keverjük össze, lentről felfelé keverjük. Öntsük bele a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Süssük kb. 10 percig 190C fokon. Papírral együtt vegyük ki a tepsiből, a tetejével lefele helyezzük el egy másik papíron, majd távolítsuk el a régi sütőpapírt.
Összeállítás: A lekvárt keverjük össze a likőrrel. Kenjük meg ezzel a forró kakaós tésztát. Helyezzük a kenyeret a tésztára (a tészta széléhez képest a kenyér szélességének felével bennebb), majd tekerjük fel a papír segítségével, enyhén nyomva, hogy ragadjon hozzá a kenyér a bundájához (a tésztához). A tésztának körbe kell érnie a kenyeret, a felesleget vágjuk le. Ha a kenyér végein kiáll a bundája, vágjuk le azt is. Szórjuk meg kakaóval
Szeletelve tálaljuk.
0 hozzászólás