Szezámmagos zsömle hozzávalók:
2,6 dkg friss élesztő
4 kanál liszt
1 dl víz
30 dkg liszt
2 dl langyos víz
3 dkg cukor
3,5 dkg vaj
1 dkg só
40 dkg liszt
1-20 dl víz
tej, szezámmag, nigella mag
Szezámmagos zsömle elkészítése:
Keverd össze az élesztőt 4 kanál liszttel és 1 dl vízzel, majd hagyd megerjedni. Szórj rá 30 dkg lisztet, illetve 2 dl langyos vizet, és gyúrd jól össze.
Hagyd egy órát kelni.
Keverj össze 3,5 dkg cukrot, 3,5 dkg vajat, 1 dkg sót, 40 dkg lisztet és 1-2 dl vizet (vagy amennyit kér, ez függ a liszttől is, a lényeg, hogy ne legyen túl ragadós).
Keverd össze mixerrel vagy gyúrd össze kézzel és nyújtsd ki.
A tésztából formázz zsömléket, terítsd le és hagyd kelni.
Egy óra múlva igazgasd el őket és hagyd még 35-40 percet állni.
Kend meg őket tejjel, ízlés szerint szórj rájuk szezámmagot vagy nigella magot és előmelegített sütőben (ne felejts el betenni egy tál vizet a sütőbe) süsd a zsömléket pirosra (kb. 40 percig).
0 hozzászólás