Szilvás csiga kalács hozzávalók:
375 g liszt
1 tasak szárított élesztő
1 db tojás + 1 tojássárgája
100 g vaj
só
80 g cukor
300 ml tej
50 g marcipán (pótolhatjuk 2 evőkanál mandulával és mandula aromával)
75 g mák
10 g keményítő
750 g szilva
4 evőkanál méz
Szilvás csiga kalács elkészítése:
A lisztből, a lágy vajból, az élesztőből, a tojásból, a tojássárgájából, a sóból, 60 g cukorból és 150 ml langyos tejből tésztát gyúrunk. A tésztát letakarjuk, és hagyjuk kelni kb. 50 percig, amíg kétszeresére nő.
A marcipánt lereszeljük (vagy a mandulát) és elkeverjük a maradék cukorral.
100 ml tejet felforraljuk egy csipetnyi sóval és a mákkal, majd hozzáadjuk a marcipánt. A keményítőt egy kis vízben feloldjuk, és hozzáadjuk a mákos keverékhez.
A tésztát újra gyúrjuk, majd 40X30 cm-es téglalapot nyújtunk belőle.
Ezután a tésztát hosszában 3 csíkra szabjuk, majd minden csík közepét megtöltjük a mákos krémmel.
A széleket megnedvesítjük, és a tésztát hengerekké csavarjuk.
A hengereket csiga alakban egy kivajazott tortaformába (32 cm) helyezzük.
A szilvaszemeket kimagoljuk, és a hengerek közé, szintén csigaalakban beleszúrjuk a tésztába.
A süteményt megkenjük a maradék tejjel, és 200 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük.
Végül kivesszük a kalácsot sütőből, és megkenjük mézzel.
A szilvás csiga kalács receptet raducristina ajánlotta.
0 hozzászólás