Szójarostélyos hozzávalók:
12 db szójaszelet
közepes hagyma
0,3 dl olaj
4 közepes zöldpaprika
4 közepes paradicsom
1 mokkáskanál fűszerpaprika
1 csapott mokkáskanál só
1 gerezd áttört fokhagyma
0,8 dl olaj
1 mokkáskanál liszt
0,5 dl víz
Szójarostélyos elkészítése:
Először egy nagy serpenyőbe áztassunk be 12 db kisebb méretű szójaszeletet.
Másnap egy közepes fej vöröshagymát aprítsunk fel, és egy nagy serpenyőben 0,3 dl olajon dinszteljük üvegesre.
4 közepes méretű zöldpaprikát folyó vízben mossunk meg, hosszában szeleteljük fel, és adjuk a hagymához, majd fedő alatt pároljuk puhára.
Amikor kezd összeesni, tegyünk hozzá 4 db közepes méretű paradicsomot, vastag cikkekre vágva. Keverjünk bele 1 mokkáskanál fűszerpaprikát, 1 csapott mokkáskanál sót, 1 gerezd áttört fokhagymát, és főzzük tovább, amíg a paradicsom szétesik, majd fedő nélkül süssük le zsírjára.
Mialatt a paprika puhul, 0,8 dl olajban süssük a szójaszeletek mindkét oldalát világos pirosra, és tegyük félre.
Ha már érezzük a sült paprika illatát, szórjunk a lecsóra 1 mokkáskanál lisztet, majd engedjük fel 0,5 dl vízzel, és forraljuk fel.
Végül tegyük bele a szójaszeleteket, és egyszer átforgatva forraljuk még egy kicsit, hogy az ízek összeérjenek.
A szójarostélyost melegen tálaljuk.
Kenyérrel, vagy feltétként, párolt rizsre rakva fogyasztható. Spagettivel tálalva is nagyon finom, ez esetben azonban a liszt után keverjünk bele 0,5 dl tejfölt is.
Télen a zöldpaprikát és a paradicsomot 4 púpozott evőkanál lecsóval, és fél mokkáskanál sűrített paradicsommal helyettesíthetjük. Aki kedveli a lecsós ételeket, dupla mennyiségű zöldpaprikát és paradicsomot, illetve konzervált nyersanyagot is használhat hozzá. Ebben az esetben a sütéséhez 0,4 dl olajat használjunk.
Hűtőszekrényben tároljuk.
0 hozzászólás