Szójás kelkáposztaleves hozzávalók:
30 dkg kelkáposzta
1,3 dl víz
2 gerezd fokhagyma
1 púpozott mokkáskanál só
egy csipet őrölt bors
1 evőkanál liszt
olaj
fél mokkáskanál fűszerpaprika
fél adag szójatepertő
Szójás kelkáposztaleves elkészítése:
A szójás kelkáposztaleveshez 30 dkg megtisztított kelkáposztát a torzsája és a vastag főerek nélkül vágjunk kb. 1 cm széles szeletekre, majd folyó víz alatt alaposan mossuk meg.
Öntsünk rá 1,3 dl vizet, adjunk hozzá 2 gerezd fokhagymát, 1 púpozott mokkáskanál sót, egy csipet őrölt borsot, és főzzük kb. 15 percig, amíg megpuhul.
Utána távolítsuk el belőle a fokhagymát, majd 1 evőkanál liszthez tegyünk annyi olajat, amennyit felvesz, és élénk tűzön habzásig hevítve, készítsünk belőle rántást.
Vegyük le a tűzről, és szórjunk rá fél mokkáskanál fűszerpaprikát. Hagyjuk langyosra hűlni, majd állandó kevergetés mellett engedjük fel annyi hideg vízzel, hogy tejszín sűrűségű legyen. Ezután rántsuk be vele a levest, és forraljuk még 5 percig, hogy besűrűsödjön.
Végül adjunk hozzá fél adag félig megpirított szójatepertőt.
Melegen tálaljuk.
Sokan tejfölösen szeretik ezt a levest. Ez esetben tálalás előtt forraljunk bele 0,5 dl előzőleg simára kevert tejfölt. Hűtőszekrényben tároljuk.
A nem mindennapi ételek kedvelői a leveleskel helyett fodroskelt is használhatnak.
0 hozzászólás