Tavaszi reteksaláta hozzávalók:

1 kisebb fekete retek

1 csomag hónapos retek

10 cm hosszú jégcsapretek

2-3 szál újhagyma

½ dl olívaolaj

2 ek. sörélesztőpehely

1 tk. őrölt kömény

1 tk. citromlé

½-1 tk. tengeri só

Tavaszi reteksaláta elkészítése:

Egy salátástálba tegyük bele a felkarikázott újhagymát. A fekete retket és a jégcsapretket hámozzuk meg, a hónapos retket tisztítsuk meg. Ez után a háromféle retket reszeljük le gyufaszál vastagságúra (julienne-re), forgassuk össze óvatosan az újhagymával.

Keverjük össze az öntet alapanyagait, majd öntsük a zöldségekre. Fél órára tegyük hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek, majd tálaljuk.

Retek

Az epetermelés serkentése révén elősegíti és szabályozza az emésztést, és ez által az anyagcserét, csökkenti az epekőképződést, a meglévő köveket pedig „kihajtja”. Segíti a zsírok lebontását, jót tesz a májműködésnek, kiváló étvágyjavító. A retek leve elsőrendű felsőlégúti megbetegedések esetén, köhögéscsillapító, nyákoldó és köptető hatású. A retekgyökér elsősorban B1- és C-vitamin-forrás, táplálkozási értékét foszfor-, kalcium- és vastartalma adja. Leveleinek pedig vas, elő-A-vitamin- és folsavtartalma kimagasló, ezért ezeket is érdemes fogyasztani.

Forrás:

A tavasz ízei – Vegán szakácskönyv. Gyógyító növényi ételek c. szakácskönyv (www.nyitottszemmel.hu)

 

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 30 perc