Tavaszi reteksaláta hozzávalók:
1 kisebb fekete retek
1 csomag hónapos retek
10 cm hosszú jégcsapretek
2-3 szál újhagyma
½ dl olívaolaj
2 ek. sörélesztőpehely
1 tk. őrölt kömény
1 tk. citromlé
½-1 tk. tengeri só
Tavaszi reteksaláta elkészítése:
Egy salátástálba tegyük bele a felkarikázott újhagymát. A fekete retket és a jégcsapretket hámozzuk meg, a hónapos retket tisztítsuk meg. Ez után a háromféle retket reszeljük le gyufaszál vastagságúra (julienne-re), forgassuk össze óvatosan az újhagymával.
Keverjük össze az öntet alapanyagait, majd öntsük a zöldségekre. Fél órára tegyük hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek, majd tálaljuk.
RetekAz epetermelés serkentése révén elősegíti és szabályozza az emésztést, és ez által az anyagcserét, csökkenti az epekőképződést, a meglévő köveket pedig „kihajtja”. Segíti a zsírok lebontását, jót tesz a májműködésnek, kiváló étvágyjavító. A retek leve elsőrendű felsőlégúti megbetegedések esetén, köhögéscsillapító, nyákoldó és köptető hatású. A retekgyökér elsősorban B1- és C-vitamin-forrás, táplálkozási értékét foszfor-, kalcium- és vastartalma adja. Leveleinek pedig vas, elő-A-vitamin- és folsavtartalma kimagasló, ezért ezeket is érdemes fogyasztani.
Forrás: A tavasz ízei – Vegán szakácskönyv. Gyógyító növényi ételek c. szakácskönyv (www.nyitottszemmel.hu)
|
0 hozzászólás