Tej és tojásmentes erdei gyümölcsös pite hozzávalók:

24 cm-es sütőtálhoz

Tészta

30 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt

12,5 dkg kókuszzsír

1 dl víz

8 dkg nádcukor

csipet fahéj

Töltelék

1 kis zacskó (350 g) erdei vegyes gyümölcs

1 db lime reszelt héja -lehet citrom is

3 evőkanál nyírfacukor

1 teáskanál mézeskalács fűszer

1/2 zacskó gluténmentes, vaníliás pudingpor

1 dl zabital

Tej és tojásmentes erdei gyümölcsös pite elkészítése:

Kezdjük az erdei gyümölcsös pite elkészítését azzal, hogy a tészta száraz hozzávalóit összemorzsoljuk (aprító géppel egyszerűbb) a kókuszzsírral, majd a vizet apránként adagolva (nem biztos, hogy felveszi az 1 dl-t, ez liszt függő) összeállítjuk a tésztát, melyet fóliával letakarva (ne száradjon ki a tészta) hűtőbe tesszük, amíg a tölteléket elkészítjük -a kókuszsírt érdemes ehhez a tésztához hűtőben tartani, ha szoba-hőmérsékletű (folyékony) akkor is elkészíthető a tészta, de kissé morzsás és kicsit több türelmet igényel a nyújtás (törékenyebb).

Tegyük a gyümölcsöket egy lábosba, adjuk hozzá a lime levet, a cukrot, és a fűszereket , majd kis lángon melegítsük, amíg levet ereszt.

Keverjük össze a 1/2 pudingport a zabitallal és adjuk a gyümölcshöz, majd alaposan keverjük össze és nem is kell tovább főzni.

Gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és kókuszzsírral kenjük ki a piteformát, vagy egy hőálló tálat.

Vegyük elő a hűtőből a tésztát, vegyünk le egy nagyobb diónyi darabot (ezt tegyük vissza a hűtőbe, majd a sütemény tetejére reszeljük) és a maradék tésztát nyújtsuk 3-5 mm vastag kör alakra.

A kinyújtott tésztát óvatosan tekerjük a nyújtófára és emeljük át, majd görgessük le a tálba, a peremét egyenletes magasságra igazítsuk, majd süssük elő 8-10 percig (ne tovább, mert kiszárad, illetve tehetünk a közepébe száraz babot, ha anélkül sütjük és kissé megemelkedik az alja, akkor sütés közben picit szúrjuk meg és nyomjuk le hőálló kesztyűvel, mert forró!, így kiszorul alóla a levegő).

Ha elősült a tészta, terítsük el egyenletesen a gyümölcsös keveréket és reszeljük (tökreszelőn), vagy morzsoljuk a pite tetejére a maradék tésztát.

Tegyük a süteményt vissza a sütőbe és 180 fokon süssük készre 20-25 perc alatt.

 

Az erdei gyümölcsös pite receptet Receptműves ajánlotta.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 40 perc