Tejszínes képviselőfánk hozzávalók:
12 darabhoz
1 dl víz
8 dkg vaj
11 dkg liszt
5 tojás
porcukor a szóráshoz
Krém
4 tojás
12 dkg cukor
5 dl tej
2,5 dl tejszín
10 dkg étkezési keményítő
Tejszínes képviselőfánk elkészítése:
Felforraljuk a vizet egy csipet sóval és a vajjal. Egyszerre belekeverjük a lisztet, és lassú tűzön addig pirítjuk (kb. 2 perc), amíg a massza elválik az edény falától. Levesszük a tűzről, azonnal belekeverünk 1 tojást, és hagyjuk kissé kihűlni. Keverőtálba tesszük a masszát, és egyenként alaposan eldolgozzuk benne a maradék négy tojást. Jól kikeverjük, mert ettől lesz üreges a belseje.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütő: 3. fokozat). A masszát csillagformás habzsákba tesszük. Sütőpapírral bélelt tepsire egymástól távolra 12 krémgolyót nyomunk. A sütőbe teszünk egy vízzel teli edényt, és a fánkokat kb. 25-30 percig sütjük. (A sütő ajtaját nem szabad kinyitni, mert összeesik a tészta!)
A fánkokat kivesszük, tetejüket levágjuk, így a felesleges gőz távozni tud. Hagyjuk kihűlni. Elkészítjük a krémet: a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval és a cukor felével kemény habbá verjük.
A tej felét és a tejszínt összeforrósítjuk, a tojások sárgáját kikeverjük a maradék cukorral, a vaníliás cukorral és a keményítővel. Hozzáadjuk a maradék hideg tejet, és folyamatosan keverve a forró tejhez adjuk. Sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a tojáshabot, és hagyjuk kihűlni.
A krémet csillagcsőrös habzsákba szedjük, megtöltjük vele a fánkokat, visszaillesztjük a tetejüket, és porcukorral megszórva kínáljuk. A krém tetejére tejszínhabot is nyomhatunk.
1 darab: 1333 kJ/319 kcal
0 hozzászólás