Tejszínes képviselőfánk hozzávalók:

12 darabhoz

1 dl víz

8 dkg vaj

11 dkg liszt

5 tojás

porcukor a szóráshoz

Krém

4 tojás

12 dkg cukor

5 dl tej

2,5 dl tejszín

10 dkg étkezési keményítő

Tejszínes képviselőfánk elkészítése:

Felforraljuk a vizet egy csipet sóval és a vajjal. Egyszerre belekeverjük a lisztet, és lassú tűzön addig pirítjuk (kb. 2 perc), amíg a massza elválik az edény falától. Levesszük a tűzről, azonnal belekeverünk 1 tojást, és hagyjuk kissé kihűlni. Keverőtálba tesszük a masszát, és egyenként alaposan eldolgozzuk benne a maradék négy tojást. Jól kikeverjük, mert ettől lesz üreges a belseje.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütő: 3. fokozat). A masszát csillagformás habzsákba tesszük. Sütőpapírral bélelt tepsire egymástól távolra 12 krémgolyót nyomunk. A sütőbe teszünk egy vízzel teli edényt, és a fánkokat kb. 25-30 percig sütjük. (A sütő ajtaját nem szabad kinyitni, mert összeesik a tészta!)

A fánkokat kivesszük, tetejüket levágjuk, így a felesleges gőz távozni tud. Hagyjuk kihűlni. Elkészítjük a krémet: a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval és a cukor felével kemény habbá verjük.

A tej felét és a tejszínt összeforrósítjuk, a tojások sárgáját kikeverjük a maradék cukorral, a vaníliás cukorral és a keményítővel. Hozzáadjuk a maradék hideg tejet, és folyamatosan keverve a forró tejhez adjuk. Sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a tojáshabot, és hagyjuk kihűlni.

A krémet csillagcsőrös habzsákba szedjük, megtöltjük vele a fánkokat, visszaillesztjük a tetejüket, és porcukorral megszórva kínáljuk. A krém tetejére tejszínhabot is nyomhatunk.

1 darab: 1333 kJ/319 kcal

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 100 perc