Tejszínes parajfőzelék hozzávalók:

1,5 kg mélyhűtött paraj vagy 2,5 kg friss paraj

5 dkg só

12 dkb zsír

0,5 dkg fokhagyma

0,5 dkg törött bors

4 dl tej

0,5 dkg szódabikarbóna

1,5 dl tejszín

10 dkg vaj

2 l csontlé

Csontléhez

40 dkg sertéscsont

20 dkg sárgarépa

20 dkg petrezselyemgyökér

20 dkg zellergumó

javasolt folyadékmennyiség (felére beforralva): 4 l

Tejszínes parajfőzelék elkészítése:

Parajpürét készítünk. A friss parajt kiválogatjuk. A szárát letépjük. Többször váltott bõ vízben alaposan megmossuk, majd lecsurgatjuk.

Egy nagy lábasban a paraj mennyiségéhez viszonyítva sok vizet forralunk, és megsózzuk. Ha felforrt, hozzáadjuk a szódabikarbónát és a parajt. Felforraljuk, és mérsékelt tűzön, időnként megkevergetve puhára fõzzük. A szódabikarbónát azért adjuk a vízhez, hogy a paraj megtartsa zöld színét.

Leszűrjük, leöblítjük, és még melegen, szitán vagy gép segítségével pépessé törjük.

A fokhagymát sóval péppé zúzzuk. Világos rántást készítünk.

Hozzáadjuk a fokhagymát, gyorsan elkeverjük benne és azonnal felengedjük forró tejjel és csontlével.

Habverővel simára keverjük. Mindig annyi csontlevet adunk hozzá, hogy középsűrű „mártást” kapjunk.

Hozzáadjuk az áttört parajt vagy a mélyhűtött parajrürét. Gyorsan simára keverjük. Megsózzuk, törött borssal ízesítjük, és jól kiforraljuk.

Ha a parajfőzeléket túl sűrűnek találjuk, akkor annyi forró csontlével engedjük fel, hogy középsűrűségű legyen.

Végül hozzáadjuk a tejszínt. Ízét javíthatjuk, ha tálalás elõtt egy kevés vajat keverünk el benne, montírozzuk.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 60 perc