Temesvári csirke hozzávalók:
2 kg csirkehús (mell és comb)
3 fej vöröshagyma
25 dkg füstölt vagy
40-50 dkg kolozsvári szalonna vagy 10 dkg sertésszalonna zsír
50 dkg zöldbab
30 dkg kész lecsó
3 teáskanál szegedi piros paprika
1 gerezd fokhagyma
2 dl víz vagy csontlé
Temesvári csirke elkészítése:
A szeletekre vágott füstölt, vagy kolozsvári szalonnát elősütöm. A sült szalonnát kiveszem egy kis tálkába. A hagymákat apróra vágom. A csirkehúst megtisztítom, enyhén besózom, és lisztben megforgatom, majd mindkét oldalát hirtelen pirosra sütöm és félreteszem.
A szalonnazsíron megfonnyasztom a hagymát és a tűzről levéve 3 teáskanálnyi fűszerpaprikát szórok rá, elkeverem, és felöntöm az egészet 2 dl vízzel vagy csontlével. Hozzáadom a zöldbabot a csirkehúsokat, ízesítem zúzott fokhagymával.
A forrástól számítva kb. 30 percig fedő alatt párolom. Amikor a zöldbab és a csirkecomb egyszerre puha (ha a zöldbab túlságosan zsenge volna, inkább tegyük a csirke combját 10-15 perccel korábban az edénybe). Az edényt leveszem a tűzről és belekeverem a kész lecsót. Visszateszem a tűzre és egy kis ideig együtt főzöm, hogy az ízek jól összeérjenek.
Ezután 5 dl tejfölben kb. 2-3 evőkanálnyi finomlisztet simára keverek egy edényben, (célszerű turmixgép használata mellett apránként szórni a lisztet a tejfölbe), majd fakanállal folyamatos keverés közben felöntöm a lecsós csirke levével. Amikor csomómentes az egészet visszaöntöm a főzőedénybe, amelyet ezt követően visszahelyezek a tűzhelyre és az ételt készre főzöm. Petrezselymes burgonyával tálalom, szalonnaszeletekkel díszítem.
0 hozzászólás