Tepsis endívia hozzávalók:
¾ kg endívia
vaj
só
fél citrom leve
½ kanál liszt
egy csésze tej
2-3 kanál tejföl
2 kanál reszelt parmezán
kenyérmorzsa
Tepsis endívia elkészítése:
Hat személyre szükséges ¾ kg endívia, lehetőleg mind fehér. Szedd le az elsárgult leveleket, vágd le a végeit. Mosd meg őket hideg vízben több léből, hogy ne maradjon homok a levelei között.
Egy megfelelő nagyságú edényt vajazz ki és helyezd bele egymás mellé az endíviákat. Sózd meg, adj hozzá 3-4 kanál vizet, citromlevet és egy kanál vajat a tetejére. Magas tűzön főzd pár percig, amíg a víz forrni kezd alatta, tegyél rá födőt és tedd a sütőbe. Lassú tűzön hagyd kb. egy órát sülni, amíg teljesen elissza a vizet.
Vigyázz, meg ne égjen az alja. Készíts fehér öntetet fél kanál vajból és fél kanál lisztből. Öntsd fel egy csésze tejjel és főzd pár percig. Vigyázz ne legyen túl kemény, olyan legyen az állaga, mint a tejfölé. Ha szükséges, adj még hozzá tejet.
Ha kész van, keverj bele 2-3 kanál tejfölt, 2 kanál reszelt parmezánt és lassan öntsd az endíviára. Szórd meg reszelt sajttal és kenyérmorzsával majd locsold le vajjal.
Sütőben erős tűzön süsd negyed órát, amíg megpirosodik a teteje. A fehér öntetet helyettesítheted tejföllel, amibe keverj egy kevés lisztet.
Nagyon finom vegetáriánus egytálétel, de természetesen felhasználható köretként is.
0 hozzászólás