Tészta lepényekhez és rétesekhez böjtre hozzávalók:
Lap
20 evőkanál olaj
40 evőkanál víz
6 csésze liszt (250 ml)
1/2 teáskanál só
Krém
2 csomag margarin
2 csomag liszt
ebből a mennyiségből két nagy tepsi rétest kapsz.
Töltelék
1 cukorral (200g) kevert sült sütőtök és egy csomag vaníliacukor
2 lereszelt, cukorral, vaníliacukorral és fahéjjal dinsztelt
3 evőkanál búzadara
Tészta lepényekhez és rétesekhez böjtre elkészítése:
Először állítsuk össze a krémet a margarinból és a lisztből. Lassú tűzön olvasszuk meg a margarint, majd amikor elkezd forrni, vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a két csésze lisztet. Tegyük hűvösre a keveréket.
A tészta
A laphoz, szitáljuk le a 6 csésze lisztet, szórjuk meg a sóval és adjuk hozzá fokozatosan az olajat és a vizet. A kapott tésztát nyújtsuk vékonyra. Kenjük meg a hideg krémmel, majd tekerjük fel. Ezután tegyük hűvösre 20 percre. Vágjuk négybe és nyújtsuk mindegyiket vékonyra.
A sütőtökös pitéhez nyújtsuk ki az első tésztát, szúrkáljuk meg, szórjuk meg egy kanál búzadarával, helyezzük bele a tölteléket, majd tegyük rá a második lapot. Vágjuk fel tetszés szerint, kenjük meg olajjal és tegyük sütőbe, közepes lángon, 50-60 percig süssük. Még forrón, szórjuk meg cukorral kevert vaníliacukorral.
A réteshez, nyújtsuk ki a lapokat, tegyük az almát (amelyet cukorból, vaníliacukorból, fahéjból és két kanál búzadarából álló keverékkel dinszteltünk) a széleire és tekerjük fel őket. Helyezzük őket 1 centiméteres távolságra egymástól a tepiben, kenjük meg olajjal és süssük 50-60 percig.
0 hozzászólás