Tojásmentes barackos-almás pite hozzávalók:
24 cm-es sütőtálhoz
Tészta
30 dkg teljes kiőrlésű rozs liszt
12,5 dkg vaj
1 dl víz
8 dkg nyírfacukor
csipet fahéj
Töltelék
1 db alma
3 db őszibarack
1 db lime reszelt héja -lehet citrom is
3 evőkanál nyírfacukor
1 teáskanál mézeskalács fűszer
1/2 zacskó gluténmentes, vaníliás pudingpor
1 dl zabital
Tojásmentes barackos-almás pite elkészítése:
Kezdjük a barackos-almás pite elkészítését azzal, hogy a tészta száraz hozzávalóit összemorzsoljuk (aprító géppel egyszerűbb), majd a vizet apránként adagolva (nem biztos, hogy felveszi az 1 dl-t, ez liszt függő) lágy, de gyúrható tésztát készítünk, melyet fóliával letakarva (ne száradjon ki a tészta) hűtőbe tesszük, amíg a tölteléket elkészítjük.
Mossuk meg és hámozzuk meg a gyümölcsöket, a barackot vágjuk csíkokra, majd kockára, az almát reszeljük a barackhoz.
Tegyük a gyümölcsöket egy lábosba, adjuk hozzá a lime levet, a cukrot, és a fűszereket , majd kis lángon melegítsük, amíg levet ereszt (nem kell megfőzni).
Keverjük össze a 1/2 pudingport a zabitallal és adjuk a gyümölcsökhöz, majd alaposan keverjük össze és nem is kell tovább főzni.
Gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a piteformát, vagy egy hőálló tálat.
Vegyük elő a hűtőből a tésztát, vegyünk le egy nagyobb diónyi darabot (ezt tegyük vissza a hűtőbe, majd a sütemény tetejére reszeljük) és a maradék tésztát nyújtsuk 3-5 mm vastag kör alakra.
A kinyújtott tésztát óvatosan tekerjük a nyújtófára és emeljük át, majd görgessük le a tálba, a peremét egyenletes magasságra igazítsuk, majd süssük elő 8-10 percig (ne tovább, mert kiszárad, illetve tehetünk a közepébe száraz babot, ha anélkül sütjük és kissé megemelkedik az alja, akkor sütés közben picit szúrjuk meg és nyomjuk le hőálló kesztyűvel, mert forró!, így kiszorul alóla a levegő).
Ha elősült a tészta, terítsük el egyenletesen a gyümölcsös keveréket és reszeljük (tökreszelőn), vagy morzsoljuk a pite tetejére a maradék tésztát.
Tegyük a süteményt vissza a sütőbe és a 180 fokon süssük készre 20-25 perc alatt.
A barackos-almás pite receptet Receptműves ajánlotta.
0 hozzászólás