Tojásmentes cseresznyés pite hozzávalók:

24 cm-es sütőtálhoz

Tészta

30 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt

12,5 dkg vaj

1 dl víz

8 dkg nádcukor

csipet fahéj

Töltelék

0,5 kg cseresznye

1 db lime reszelt héja -lehet citrom is

3 evőkanál nádcukor

1 teáskanál fahéj

2 evőkanál zabkorpa

Tojásmentes cseresznyés pite elkészítése:

Kezdjük a cseresznyés pite elkészítését azzal, hogy a tészta száraz hozzávalóit összemorzsoljuk (aprító géppel egyszerűbb), majd a vizet apránként adagolva (nem biztos, hogy felveszi az 1 dl-t, ez liszt függő) lágy, de gyúrható tésztát készítünk, melyet fóliával letakarva (ne száradjon ki a tészta) hűtőbe tesszük, amíg a tölteléket elkészítjük.

Mossuk meg és magozzuk ki a cseresznyét, szórjuk meg a cukorral, fahéjjal, a zabkorpával és a lime héjával, majd alaposan keverjük össze.

Gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a piteformát, vagy egy hőálló tálat.

Vegyük elő a hűtőből a tésztát, vegyünk le egy nagyobb diónyi darabot (ezt tegyük vissza a hűtőbe, majd a sütemény tetejére reszeljük) és a maradék tésztát nyújtsuk 3-5 mm vastag kör alakra.

A kinyújtott tésztát óvatosan tekerjük a nyújtófára és emeljük át, majd görgessük le a tálba, a peremét egyenletes magasságra igazítsuk, majd süssük elő 8-10 percig (ne tovább, mert kiszárad, illetve tehetünk a közepébe száraz babot, ha anélkül sütjük és kissé megemelkedik az alja, akkor sütés közben picit szúrjuk meg és nyomjuk le hőálló kesztyűvel, mert forró!, így kiszorul alóla a levegő).

Ha elősült a tészta, terítsük el egyenletesen a cseresznyés keveréket és reszeljük (tökreszelőn), vagy morzsoljuk a pite tetejére a maradék tésztát.

Tegyük a süteményt vissza a sütőbe és a 180 fokon süssük készre 20-25 perc alatt.

 

A cseresznyés pite receptet Receptműves ajánlotta.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 40 perc