Tökfőzelék hozzávalók:
2,5 kg tök
3 dkg só
10 dkg zsír
15 dkg liszt
5 dkg vöröshagyma
1 csomó kapor
0,2 dl ecet (10%-os)
3 dl tejföl
2 dkg cukor
0,5 dkg fűszerpaprika
2 l csontlé
Csontlé
40 dkg sertéscsont
20 dkg sárgarépa
20 dkg petrezselyemgyökér
10 dkg zellergumó
javasolt folyadékmennyiség (felére beforralva): 4 l
Tökfőzelék elkészítése:
A tök két végét levágjuk. Vékony pengéjű éles késsel meghámozzuk.
Hosszában kettévágjuk, és a belső részét evőkanál segítségével kikaparjuk. A barnás foltokat, megpuhult részeket kivágjuk. A tök húsát hideg vízben megmossuk.
Tökgyalun legyaluljuk. Mindig hosszában haladva gyaluljuk, hogy szép egyenletes, hosszú szálakat kapjunk.
Ezután megsózzuk. A só vízelvonó hatású. Kivonja a tök víztartalmának egy részét, azonkívül ízesíti, puhítja is. Rövid ideig tartjuk a sóban majd kicsavarjuk.
A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A kaporcsomót alaposan megmossuk, lecsurgatjuk. A megtisztított kaprot csomóba összefogjuk, a szárát levágjuk, majd finomra vágjuk.
A felhevített zsírban megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát. Úgy pirítjuk meg, hogy világos maradjon.
Hozzáadjuk az elõkészített tököt. Óvatosan elkeverve, fedõ alatt, gyors tűzön saját levében félig puhára pároljuk, közben hozzáadjuk a finomra vágott kaprot és egy kevés ecetet. Csontlevest is adunk hozzá.
Tejfölös habarást készítünk. Finom szitán átszűrve állandó keverés közben hozzáadjuk a tökhöz. Óvatosan megsózzuk, cukorral ízesítjük. Mérsékelt tűzön készre forraljuk.
A tökfőzelékbe ízlés szerint egy kevés pirospaprikát is tehetünk, a kapor hozzáadása után. A tejfölt fele mennyiségben kiegészíthetjük tejszínnel.
A forróra előmelegített tálon tálalt tökfõzelék tetejére egy kevés tejfölt locsolunk.
0 hozzászólás