Töltött káposzta hozzávalók:
4-5 személyre:
50 dkg sertés apróhús
50 dkg savanyított káposztalevél
1 kg savanyú káposzta
10 dkg rizs
10 dkg zsír
8 dkg füstölt szalonna
10 dkg vöröshagyma
2 db tojás
4 dl tejföl
liszt
fokhagyma
fűszerpaprika
majoranna
őrölt feketebors
só
Töltött káposzta elkészítése:
Az apróhúsból, a szalonnából, a rizsből és a tojásból a szükséges fűszerekkel készíts rizses-húsos tölteléket. A savanyított káposztalevelek középső vastag erét vágd ki, hogy könnyen hajlíthatóak legyenek.
Minden levél keskenyebb végére helyezz egy kisebb kupac tölteléket, majd azt göngyöld bele a káposztába. A szabadon maradó levélszéleket hajtogasd be a henger két végén, ez tartja majd egyben a csomagot. (A levélmaradékokat vágd csíkokra, s add a többi savanyú káposztához.)
Egy nagyobb fazékban kevés zsíron pirítsd meg a maradék finomra vágott vöröshagymát, s a tűzről lehúzva keverj el benne egy evőkanálnyi pirospaprikát. (Mehet még bele egy-két gerezdnyi tört fokhagyma is.) Add hozzá a savanyú káposzta kétharmadát, arra helyezd el a töltelékeket, borítsd be a maradék aprókáposztával, majd öntsd fel annyi vízzel, amennyi éppen elfedi. (A vízhez keverhetsz káposztalét is.)
Ha kell, sózd, s lassú tűzön főzd (kb. 1-2 óra hosszan), amíg a töltelékek is meg nem puhulnak. Ekkor a töltelékeket szedd ki, s a visszamaradt káposztát a tejföl feléből készített habarással „sűrítsd be”. (Kevés lisztet használj, mivel a lének nem szabad „tapinthatóan” sűrűvé válnia!)
Tedd vissza a töltelékeket, s még egyszer alaposan forrald össze az egészet.
Tálaláskor a maradék tejfölt kínáld hozzá.
A töltött káposzta gazdagításának számtalan módja ismert. A felöntésnél lehet csontlét, illetve füstölt hús főzőlevét is használni. Sok családban elengedhetetlen alkotó a füstölt kolbász is, amit a töltelékekkel együtt főznek meg. Hasonlóképpen más húsfélék is gyakran kerülnek a káposztába – például oldalas, csülök, fejhús -, melyek egy része lehet füstölt
0 hozzászólás