Töltött tök szójával hozzávalók:
1 db 1 kg-os tök
20 dkg szójagranulátum vagy 10 dkg szója és 10 dkg hús
1 db zsemle
pár szál zöldpetrezselyem
1 db tojás
3 evőkanálnyi olaj
kevés ecet
só
Töltött tök szójával elkészítése:
A szójakockát vagy granulátumot kétszeres mennyiségű vízben 30 percig áztatjuk. Ha kockát használunk, megdaráljuk, ugyanígy, ha hússal keverjük, azt is hozzádaráljuk. Közben a megmosott tököt vékonyan meghámozzuk, 4,5 cm széles szeletekre vágjuk, a belső magos részét kiszedjük.
A tökszeleteket ecetes-sós vízben 4-5 percig főzzük, lapátkanállal kiszedjük, kiolajozott lábasban szépen egymás mellé rakjuk. A darált szóját (vagy a hússal együtt darált szóját) összedolgozzuk a vízben vagy tejben áztatott, jól kinyomott zsemlével, tojással, sóval, a megmosott, finomra vágott petrezselyemmel.
Ezzel megtöltjük a tökkarikákat, ráöntünk 1-2 deciliter vizet, s fedő alatt sütőben megpároljuk. Kapormártás vagy paradicsommártás, rizs vagy krumpliköret illik hozzá.
0 hozzászólás