Tükörtojás krumplipüre ágyon hozzávalók:
1/2 kg burgonya
1/2 kg zeller
1 dl tejszín
2 evőkanál citromlé
1 kiskanál fehérbors
10-15 dkg vaj
só
zsemlemorzsa
5-6 egész tojás
zellerzöld
Tükörtojás krumplipüre ágyon elkészítése:
1/2 kg burgonyát felkockázva felteszek főni, valamint 1/2 kg zellert is felkockázva külön edényben megfőzök.
A megfőtt zellerről leöntöm a levet, amikor kicsit meghűlt hozzákeverek 1 dl tejszínt, 2 evőkanál citromlevet, 1 kiskanál fehérborsot és pépesre keverem (turmixolom).
Az elkészített burgonyapürébe (összedolgozva kézimixerrel a főtt burgonya, 5 dkg vaj, só esetleg egy tojást egészben) belekeverem a zellerkrémet és simára kavarom.
Az elkészített burgonyapürét kivajazott sütőbe teszem, meghintem zsemlemorzsával kevés vajat teszek a tetejére és halványsárgára sütöm.
Ezután a megsütött burgonya felszínén 5 mélyedést készítek vizes evőkanállal és a mélyedésekbe egy-egy nyers tyúktojást ütök, majd addig sütöm amíg a fehérje kemény lesz.
A végén meghintem apóra vágott zellerzöldjével.
0 hozzászólás