Túrógombóc dió kabátban hozzávalók:
10-12 db
50 dkg túró (bio, csökkentett zsírtartalmú)
2 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
2 evőkanál tejföl (bio, csökkentett zsírtartalmú)
12 evőkanál búzadara (bio, teljes kiőrlésű tönköly)
2 evőkanál cukor (bio nád, vagy sztívia)
csipet só (himalája)
8 dkg darált dió (bio)
Túrógombóc dió kabátban elkészítése:
Válasszuk szét a tojásokat és a fehérjét verjük kemény habbá.
Törjük össze egy tálban a túrót, adjuk hozzá a tojások sárgáját, a cukrot, a tejfölt, csipet sót és a búzadarát.
Keverjük a habot a túrós masszához és tegyük a hűtőbe pihenni 2 órát.
Ha letelt a pihenő idő, tegyünk fel vizet (kb. 10 cm magasságig legyen az edényben) forrni, majd amikor lobog, nedves kézzel formázzunk 5-6 cm átmérőjű gombócokat és óvatosan csúsztassuk a vízbe.
Amíg a gombócok főnek pirítsuk meg a darált diót egy serpenyőben (olaj nélkül, szárazon).
Amikor feljönnek a gombócok a víz tetejére főzzük még további 2-3 percig és lecsepegtetve szedjük ki a vízből, majd hempergessük meg a dióban.
Ízlés szerint tejföllel, porcukorral tálaljuk. Kitűnő vegetáriánus egytálétel!
Evés előtti este elkészíthetjük a masszát és hűtőben tároljuk a kifőzésig
Ha a dió pirítással később végzünk, mint a gombóc kifőzéssel, akkor a dióba forgatás előtt mártsuk bele egy kiszedőkanállal a főzővízbe a gombócokat és lecsepegtetve tegyük a dióba (jobban tapad a gombócra a dió, ha enyhén nedves).
Készíthetünk édes tejfölt cukorral, vagy lekvárral (pl. áfonya, vagy barack), illetve, aki fanyarabb ízeket kedvel, tálalhatja natúr, vagy ízesített joghurttal.
A képen látható gombócok teljes kiőrlésű tönköly búzadarából készültek, sztíviával, valamint áfonya lekvárral ízesített tejföllel tálalva.
A dióbundás túrógombóc receptet Receptműves ajánlotta.
0 hozzászólás