Túrós tekergős hozzávalók:

liszt

fél marék cukor

margarin

1-2 dl tej

élesztő

1 evőkanál liszt

1-2 kanál olaj

Töltelék:

túró

cukor

citromlé

1-2 kanál tejföl

Túrós tekergős elkészítése:

A szobameleg lisztet egy keverőtálba szitáljuk, belekverjük a csipetnyi sót és a félmarék cukrot. A margarint felolvasztjuk, kicsit hűlni hagyjuk.

Miközben hűl, 1-2 dl tejet megmelegtünk egy evőkanálnyi cukorral, ebbe belemorzsoljuk az élesztőt, eldolgozzuk benne, majd egy evőkanálnyi lisztet keverünk hozzá. Félretesszük, amíg megkell, habos lesz.

Ekkor a liszthez keverjük és az olvasztott margarinnal, és ha kell még meleg tejjel, jól megdagasztjuk. Minimum addig kell dagasztani, amíg a tészta rugalmas és hólyagos nem lesz.

Ha a dagaszt már izzad, akkor tálba merjük a tésztát. Mielőtt készre dagasztanánk, 1-2 evőkanál napraforgóolajat is dagasszunk a tésztához. Ezután a tésztát huzatmentes helyen minimum a duplájára kelesztjük.

Miközben a tésztát kelesztjük, elkészítjük a tölteléket. A túrót ízlés szerint adagolt cukorral, esetleg kis citromlével alaposan összetörjük, majd 1-2 kanál tejfellel sima masszává keverjük.

A megkelt tészát lisztezett gyúrótáblára borítjuk és kb 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. Kb 6 cm-es szélességű csíkokra vágjuk, majd a csíkok felénk eső szélére túrótölteléket rakunk.

Az így kapott tésztacsíkokat mint a beiglit felsodorjuk, majd csiga alakra összetekerjük.

Az így kapott tésztacsigákat kiolajozott tepsibe rakjuk, vigyázva, hogy sülés közben a térfogata megnő.

Mielőtt a sütőbe tennénk a sütit, először megkenjük olajjal, majd vaníliás tejfellel megcsorgatjuk. Ezután tesszük a 180 fokra előmelgített sütőbe és aranybarnára sütjük.

A kész tekergősöket kicsit hűtjük, majd nem vágva, hanem különböző nagyságú darabokra tépve tálaljuk. Egészben is lehet tálalni, ekkor mindenki akkora darabot szakít magának, amekkorát akar.

A túrós tekergős receptet Alice ajánlotta.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 180 perc