Túrós tekergős hozzávalók:
liszt
fél marék cukor
margarin
1-2 dl tej
élesztő
1 evőkanál liszt
1-2 kanál olaj
Töltelék:
túró
cukor
citromlé
1-2 kanál tejföl
Túrós tekergős elkészítése:
A szobameleg lisztet egy keverőtálba szitáljuk, belekverjük a csipetnyi sót és a félmarék cukrot. A margarint felolvasztjuk, kicsit hűlni hagyjuk.
Miközben hűl, 1-2 dl tejet megmelegtünk egy evőkanálnyi cukorral, ebbe belemorzsoljuk az élesztőt, eldolgozzuk benne, majd egy evőkanálnyi lisztet keverünk hozzá. Félretesszük, amíg megkell, habos lesz.
Ekkor a liszthez keverjük és az olvasztott margarinnal, és ha kell még meleg tejjel, jól megdagasztjuk. Minimum addig kell dagasztani, amíg a tészta rugalmas és hólyagos nem lesz.
Ha a dagaszt már izzad, akkor tálba merjük a tésztát. Mielőtt készre dagasztanánk, 1-2 evőkanál napraforgóolajat is dagasszunk a tésztához. Ezután a tésztát huzatmentes helyen minimum a duplájára kelesztjük.
Miközben a tésztát kelesztjük, elkészítjük a tölteléket. A túrót ízlés szerint adagolt cukorral, esetleg kis citromlével alaposan összetörjük, majd 1-2 kanál tejfellel sima masszává keverjük.
A megkelt tészát lisztezett gyúrótáblára borítjuk és kb 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. Kb 6 cm-es szélességű csíkokra vágjuk, majd a csíkok felénk eső szélére túrótölteléket rakunk.
Az így kapott tésztacsíkokat mint a beiglit felsodorjuk, majd csiga alakra összetekerjük.
Az így kapott tésztacsigákat kiolajozott tepsibe rakjuk, vigyázva, hogy sülés közben a térfogata megnő.
Mielőtt a sütőbe tennénk a sütit, először megkenjük olajjal, majd vaníliás tejfellel megcsorgatjuk. Ezután tesszük a 180 fokra előmelgített sütőbe és aranybarnára sütjük.
A kész tekergősöket kicsit hűtjük, majd nem vágva, hanem különböző nagyságú darabokra tépve tálaljuk. Egészben is lehet tálalni, ekkor mindenki akkora darabot szakít magának, amekkorát akar.
A túrós tekergős receptet Alice ajánlotta.
0 hozzászólás