Újházy tyúkleves hozzávalók:
10-12 személyre
1 nagyobb tyúk
50 dkg sárgarépa
20 dkg fehérrépa
15 dkg zeller
1 nagy fej vöröshagyma
15 dkg gomba
20 dkg zöldborsó
3 dkg paradicsompüré
1 csomó petrezselyem
bors, só
10 dkg finommetélt
Újházy tyúkleves elkészítése:
A megtisztított, megmosott tyúkot tegyük fel annyi hideg vízben főni, amennyi bőven elfedi. Ha felforrt, szejük le a tetején képződött habot. Sózzuk meg, adjunk hozzá néhány szem borsot, tegyük bele a meghámozott fej vöröshagymát, a darab zellert, a paradicsompürét, valamint a sárga- és a fehérrépa felét, majd igen lassú tűzön főzzük, amíg a hús és a zöldség meg nem puhul.
Közben a maradék répát vágjuk metéltre, a megtisztított, felszeletelt gombával együtt egy kevés levesben főzzük puhára, s a végén adjuk hozzá a zöldborsót is. A finommetéltet sós vízben főzzük ki, majd szűrjük és öblítsük le, s ezt is tegyük félre. Ha a tyúk már puha, vegyük ki a léből és daraboljuk fel (a bőrét is húzzuk le, s a nagyobb csontjait is fejtsük ki).
Közben a levest húzzuk félre, hogy leülepedhessen. A feldarabolt, megtisztított húst tegyük egy előmelegített levesestálba, adjuk hozzá a megfőzött zöldségeket, majd a tésztát, s kevés levest rászűrve tartsuk melegen.
A leülepedett leves tetejéről szedjük le a felesleges zsírt, majd a forró lét (egy tiszta szöveten át) szűrjük rá a zöldséges-tésztás húsra.
A húslevest a végén szórjuk meg a finomra vágott petrezselyemmel.
0 hozzászólás