Újházy tyúkleves hozzávalók:

10-12 személyre

1 nagyobb tyúk

50 dkg sárgarépa

20 dkg fehérrépa

15 dkg zeller

1 nagy fej vöröshagyma

15 dkg gomba

20 dkg zöldborsó

3 dkg paradicsompüré

1 csomó petrezselyem

bors, só

10 dkg finommetélt

Újházy tyúkleves elkészítése:

A megtisztított, megmosott tyúkot tegyük fel annyi hideg vízben főni, amennyi bőven elfedi. Ha felforrt, szejük le a tetején képződött habot. Sózzuk meg, adjunk hozzá néhány szem borsot, tegyük bele a meghámozott fej vöröshagymát, a darab zellert, a paradicsompürét, valamint a sárga- és a fehérrépa felét, majd igen lassú tűzön főzzük, amíg a hús és a zöldség meg nem puhul.

Közben a maradék répát vágjuk metéltre, a megtisztított, felszeletelt gombával együtt egy kevés levesben főzzük puhára, s a végén adjuk hozzá a zöldborsót is. A finommetéltet sós vízben főzzük ki, majd szűrjük és öblítsük le, s ezt is tegyük félre. Ha a tyúk már puha, vegyük ki a léből és daraboljuk fel (a bőrét is húzzuk le, s a nagyobb csontjait is fejtsük ki).

Közben a levest húzzuk félre, hogy leülepedhessen. A feldarabolt, megtisztított húst tegyük egy előmelegített levesestálba, adjuk hozzá a megfőzött zöldségeket, majd a tésztát, s kevés levest rászűrve tartsuk melegen.

A leülepedett leves tetejéről szedjük le a felesleges zsírt, majd a forró lét (egy tiszta szöveten át) szűrjük rá a zöldséges-tésztás húsra.

A húslevest a végén szórjuk meg a finomra vágott petrezselyemmel.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 300 perc