Ünnepi húskorona hozzávalók:
Tészta:
500 g liszt
200 g vaj
2 evőkanál joghurt vagy ásványvíz
2 tojás
1 csipet só
szezámmag
1 tojás a megkenéshez
Töltelék:
kb 700 g húskeverék (marha + sertés), vagy darált pulykahús
400 g gomba
1 nagy fej hagyma
4-5 gerezd fokhagyma
1 piros, húsos paprika
1 sárgarépa
só,
bors
fűszerkeverék (kakukkfű, babérlevél, oregánó, édeskömény, koriander, bazsalikom)
1 csokor petrezselyemzöld
3 sós vízben főtt sárgarépa
50 ml olaj
2 tojás
Ünnepi húskorona elkészítése:
Szitáld a lisztet egy tálba, csinálj egy mélyedést a közepébe, tedd bele a szobahőmérsékletű vajat, tojásokat, sót, joghurtot és gyúrj egy rugalmas tésztát, majd csomagold fóliába és tedd hűtőbe, amíg elkészíted a tölteléket.
Párold meg forró olajon a felaprított hagymát, vékony paprikaszeleteket, lereszelt sárgarépát, megtisztított és felszeletelt gombát, fokhagymaszeleteket, majd add hozzá a végén a darálthúst, könnyedén kevergetve, amíg megváltozik a színe. Sózd, borsozd, fűszerezd ízlés szerint, majd hagyd hűlni.
Miután kihűlt, keverd össze a két tojással.
A hideg tészta egy negyedét tedd félre, a maradékból nyújts egy 3-4 cm-es lapot.
Kend a tölteléket a tészta közepére, majd tegyél egy sor főtt sárgarépát a töltelék közepére, szórd meg felaprított petrezselyemzölddel és tekerd fel. Helyezd a tekercset óvatosan egy kicsit kivajazott tortaformába vagy jénaiba és próbáld meg összeilleszteni a két végét.
Nyújtsd ki a félretett tésztát és vágj különböző formákat (csillagok, fenyők, szívecskék, csengők, levelek, stb.), majd helyezd őket a tekercsre.
Tedd az edényt a sütőbe kb. 20 percre, közepes hőfokon. Amikor kezd pirulni, vedd ki és kend be a felvert tojásokkal, majd szórd meg szezámmaggal és tedd vissza a sütőbe még 5 percre.
Miután hűlt kicsit, vágd szeletekre és tálalhatod előételként.
A receptet ani67 ajánlotta.
0 hozzászólás