Ünnepi húskorona hozzávalók:

Tészta:
500 g liszt

200 g vaj

2 evőkanál joghurt vagy ásványvíz

2 tojás

1 csipet só

szezámmag

1 tojás a megkenéshez

Töltelék:
kb 700 g húskeverék (marha + sertés), vagy darált pulykahús

400 g gomba

1 nagy fej hagyma

4-5 gerezd fokhagyma

1 piros, húsos paprika

1 sárgarépa

só,

bors

fűszerkeverék (kakukkfű, babérlevél, oregánó, édeskömény, koriander, bazsalikom)

1 csokor petrezselyemzöld

3 sós vízben főtt sárgarépa

50 ml olaj

2 tojás

Ünnepi húskorona elkészítése:

Szitáld a lisztet egy tálba, csinálj egy mélyedést a közepébe, tedd bele a szobahőmérsékletű vajat, tojásokat, sót, joghurtot és gyúrj egy rugalmas tésztát, majd csomagold fóliába és tedd hűtőbe, amíg elkészíted a tölteléket.

Párold meg forró olajon a felaprított hagymát, vékony paprikaszeleteket, lereszelt sárgarépát, megtisztított és felszeletelt gombát, fokhagymaszeleteket, majd add hozzá a végén a darálthúst, könnyedén kevergetve, amíg megváltozik a színe. Sózd, borsozd, fűszerezd ízlés szerint, majd hagyd hűlni.

Miután kihűlt, keverd össze a két tojással.

A hideg tészta egy negyedét tedd félre, a maradékból nyújts egy 3-4 cm-es lapot.

Kend a tölteléket a tészta közepére, majd tegyél egy sor főtt sárgarépát a töltelék közepére, szórd meg felaprított petrezselyemzölddel és tekerd fel. Helyezd a tekercset óvatosan egy kicsit kivajazott tortaformába vagy jénaiba és próbáld meg összeilleszteni a két végét.

Nyújtsd ki a félretett tésztát és vágj különböző formákat (csillagok, fenyők, szívecskék, csengők, levelek, stb.), majd helyezd őket a tekercsre.

Tedd az edényt a sütőbe kb. 20 percre, közepes hőfokon. Amikor kezd pirulni, vedd ki és kend be a felvert tojásokkal, majd szórd meg szezámmaggal és tedd vissza a sütőbe még 5 percre.

Miután hűlt kicsit, vágd szeletekre és tálalhatod előételként.

 

A receptet ani67 ajánlotta.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 60 perc