Ünnepi töltött báránycomb hozzávalók:
kb 2,5 kg hátsó báránycomb egészben
1 citrom
3 tojás
1 nagy fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
40 dkg vegyes zöldség
10 dkg sütni való kolbász
25 dkg darált hús
1 csipetnyi
őrölt szerecsendió
20 dkg szeletelt bacon
1 dl olaj
2 dl száraz fehérbor
2-3 dl húsleves
1 k.kanál szárított rozmaring
só, őrölt bors
Ünnepi töltött báránycomb elkészítése:
A báránycombot gondosan megtisztítjuk, eltávolítjuk a hártyákat, inakat.
A citrom levével jól bedörzsöljuük, fél órát állni hagyjuk.
Közben a 2 tojást sós vízben keményre főzzük. Hideg vízbe merítve lehűtjük, meghámozzuk, hosszában kettévágjuk.
A töltelékhez kinyomjuk a héjából a kolbászmasszát, majd a maradék 1 tojással a szárított rozmaringgal meg az áttőrt fokhagymával együtt a darált húshoz (mely lehet sertés vagy baromfihús) adjuk.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, őrölt szerecsendióval fűszerezzük.
A bárányhúst leöblítjük, szárazra töröljük.
Hegyes késsel a belső combrészből kifejtük a csontot.
A húst kihajtjuk, kissé kiverjük, sózzuk, borsozzuk.
A széleken 2-3 cm-t szabadon hagyva a hús közepébe halmozzuk a tölteléket. Belenyomkodjuk a felezett kemény tojásokat, ráhajtjuk a hússzeleteket és körben jó erős cérnával összevarjuk.
Vékony zsineggel is átkötözzük, a tetejét szalonnaszeletekkel borítjuk be, a tepsibe fektetjük.
A hasábokra vágott zöldséget, meg az elnegyedelt vöröshagymát a hús mellé szórjuk. Meglocsoljuk az olajjal és a borssal, majd a 200C°-ra előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük.
Ezután aláöntjük a húslevest (lehet leveskockából is), és az egész tepsit letakarjuk alufóliával. Időnként a fóliát levéve saját levével locsolgatjuk, pároljuk 60-90 percig.
A végén a tetejét pirosra sütjük.
A cérnát és a zsineget eltávolítjuk, majd felszeleteljük.
Az ünnepi töltött báránycomb melegen is finom, de nagyon jól mutat hidegen is a húsvéti vendégvárótálon.
0 hozzászólás