Vadásztokány feketebab körettel hozzávalók:
60 dkg csont nélküli vaddisznóhús
15 dkg füstöltszalonna
30 dkg vöröshagyma
30 dkg kovászos uborka
12 dkg paradicsom
2 db zöldpaprika
2 dl fehérbor
só, bors
majoránna
fokhagyma
trombitagomba
Feketebab köret
10 dkg feketebab
10 dkg rizs
10 dkg füstölt tarja vagy sonka
1 dl olaj
1 fej vöröshagyma
1 db zöldpaprika
1 gerezd zúzott fokhagyma
só
babérlevél
bors
pirospaprika
szegfűbors
Vadásztokány feketebab körettel elkészítése:
A kellően megmosott vaddisznóhúst vékony csíkokra vágjuk a füstöltszalonnával együtt. A húst hideg vízbe rakjuk, a szalonnát megpirítjuk, majd kiszedjük. A szalonna zsírjára tesszük az apróra vágott hagymát, fokhagymát, paradicsomot, apróra vágott paprikát és néhány percnyi forralás után hozzáadjuk a húst.
Amikor a hús színét veszti, felöntjük a borral. Hozzáadjuk a fűszereket, fedő alatt pároljuk. Amikor a hús majdnem megpuhult, hozzáadjuk a megsült szalonnacsíkokat, az apró csíkokra vágott és hámozott uborkát és még egyszer jól felforraljuk a tokányt – ügyelve arra, hogy a leve rövid legyen.
A babot előző este beáztatjuk. Másnap a vizet leöntjük és kb. 5 dl friss vízben 40-45 percig főzzük, míg a bab puha nem lesz, de vigyázzunk, hogy ne menjen széjjel.
Tegyük rá a hagyma, fokhagyma, zöldpaprika felét, továbbá a sót, borsot, pirospaprikát, szegfűborsot, babérlevelet, majd a rizst és 2,5 dl forró vizet. Befedve, takaréklángon főzzük további 35-40 percet, míg a el nem fő a leve. Keverjünk bele 4 evőkanál olajat és vegyük le a tűzről.
Míg a rizs fő, a maradék olajban pároljuk meg a megmaradt hagymát, fokhagymát, zöldpaprikát és az apróra vágott sonkát. Ha megsült, öntsük a rizses babra feltétként.
0 hozzászólás