Vadásztokány feketebab körettel hozzávalók:

60 dkg csont nélküli vaddisznóhús

15 dkg füstöltszalonna

30 dkg vöröshagyma

30 dkg kovászos uborka

12 dkg paradicsom

2 db zöldpaprika

2 dl fehérbor

só, bors
majoránna

fokhagyma

trombitagomba

Feketebab köret

10 dkg feketebab

10 dkg rizs

10 dkg füstölt tarja vagy sonka

1 dl olaj

1 fej vöröshagyma

1 db zöldpaprika

1 gerezd zúzott fokhagyma

babérlevél

bors

pirospaprika

szegfűbors

Vadásztokány feketebab körettel elkészítése:

A kellően megmosott vaddisznóhúst vékony csíkokra vágjuk a füstöltszalonnával együtt. A húst hideg vízbe rakjuk, a szalonnát megpirítjuk, majd kiszedjük. A szalonna zsírjára tesszük az apróra vágott hagymát, fokhagymát, paradicsomot, apróra vágott paprikát és néhány percnyi forralás után hozzáadjuk a húst.

Amikor a hús színét veszti, felöntjük a borral. Hozzáadjuk a fűszereket, fedő alatt pároljuk. Amikor a hús majdnem megpuhult, hozzáadjuk a megsült szalonnacsíkokat, az apró csíkokra vágott és hámozott uborkát és még egyszer jól felforraljuk a tokányt – ügyelve arra, hogy a leve rövid legyen.

A babot előző este beáztatjuk. Másnap a vizet leöntjük és kb. 5 dl friss vízben 40-45 percig főzzük, míg a bab puha nem lesz, de vigyázzunk, hogy ne menjen széjjel.

Tegyük rá a hagyma, fokhagyma, zöldpaprika felét, továbbá a sót, borsot, pirospaprikát, szegfűborsot, babérlevelet, majd a rizst és 2,5 dl forró vizet. Befedve, takaréklángon főzzük további 35-40 percet, míg a el nem fő a leve. Keverjünk bele 4 evőkanál olajat és vegyük le a tűzről.

Míg a rizs fő, a maradék olajban pároljuk meg a megmaradt hagymát, fokhagymát, zöldpaprikát és az apróra vágott sonkát. Ha megsült, öntsük a rizses babra feltétként.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 120 perc