Vajastészta másképpen hozzávalók:
50 dkg liszt
40 dkg friss vaj
½ citrom
½ pohár víz
½ teáskanál só
Vajastészta másképpen elkészítése:
A lisztet leszitáljuk és két egyenlő részre osztjuk.
Az egyik felét a gyúródeszkán összekeverjük a vajjal és a sodrófával négyzet alakúra és másfél-két cm vastagra nyújtjuk.
Az így kapott tésztát ráhelyezzük egy tányérra és hűvös helyen pihentetjük.
A másik feléhez hozzátöltjük a 1 / 2 csésze vizet, kifacsarjuk a citrom levét (vagy citromsót oldunk fel kevés vízben), és hozzáadjuk a sót.
Begyúrjuk, labda alakúra formázzuk, letakarjuk egy konyhakendővel és 20-30 percig hagyjuk állni. Majd a sodrófával egy kétszer olyan széles és valamivel hosszabb lapot nyújtunk, mint amit a tányérra helyeztünk.
A vajastésztát a kinyújtott lap közepére helyezzük, a széleket ráfordítjuk, majd összehajtogatjuk. Így a vajastészta, mintha be lenne borítékolva. Megszórjuk liszttel, majd 20-25 cm széles és kb. 1 cm vastagságú lapot nyújtunk belőle.
A tésztát gondosan négybe hajtjuk, ráhelyezzük egy tálcára és hagyjuk hűlni 30-40 percig.
Miután lehűlt, ismét négybe hajtjuk és hűvös helyen pihentetjük. Ugyanezt a műveletet harmadjára is megismételjük.
Ezt követően a tésztát kinyújtjuk és pitét, pogácsát stb. készítünk belőle.
A maradék tésztát összeszedjük anélkül, hogy összegyúrjuk, és miután kevés ideig hidegen tartjuk, kinyújtjuk és ismét pitéket, kosarakat készítünk belőle.
0 hozzászólás