Vegyes zöldségfőzelék hozzávalók:
90 dkg sárgarépa
80 dkg petrezselyemgyökér
50 dkg karalábé
50 dkg kelvirág
20 dkg zöldborsó
10 dkg zsír
15 dkg liszt
1 csomó petrezselyemzöld
6 dkg cukor
3 dl tej
3 dkg só
csontlé 3 l
Csontlé
50 dkg sertéscsont
30 dkg sárgarépa
25 dkg petrezselyemgyökér
10 dkg zellergumó
javasolt folyadékmennyiség (felére beforralva): 6 l
Vegyes zöldségfőzelék elkészítése:
A megtisztított és megmosott sárgarépát, petrezselyemgyökeret és karalábét 1×1 cm-es kockákra daraboljuk. A kelvirágot rózsáira szedjük, beáztatjuk, és megmossuk. A petrezselyemzöldet finomra vágjuk. A konzerv zöldborsót leszűrjük, és ha szükséges jól lemossuk.
A kockákra vágott zöldségeket, a karalábét, a kelvirágot kellő nagyságú lábasba helyezzük. Annyi csontlét vagy vizet öntünk rá, hogy ellepje. Felforraljuk, megsózzuk, és fedő alatt puhára főzzük.
A konzerv zöldborsót a puhára főzött zöldségekhez, karalábéhoz, kelvirághoz adjuk.
Világos rántást készítünk, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet. Hideg vízzel felengedjük. A rántást habverővel simára keverjük, a főzelékhez adjuk.
Felforraljuk, tejet adunk hozzá. Sóval és cukorral ízesítjük.
A főzeléket óvatosan kevergetve, mérsékelt tűzön lassan kiforraljuk.
Jó ízt ad a fõzeléknek ha a végén vajban párolt, finomra vágott petrezselyemzöldet adunk hozzá.
0 hozzászólás