Vöröshagymás, koktélparadicsomos és magvas fougasse (provence-i kenyér) hozzávalók:
Kenyér tészta
50 dkg fehér liszt
1 kocka száraz élesztő
1 kisebb csapott kanál só
1 kiskanál cukor
3 dl langyos víz
2 kanál oliva olaj
fűszerpor (bazsalikom, koriander, kakukkfű, majoránna)
1 tojás a kenéshez
1 csipet durvasó
Töltelék
2 vöröshagyma vékony szeletekre vágva
1 kanál oliva olaj
5 dkg napraforgómag
10 koktélparadicsom
pár szál rozmaring (nekem nem volt és pár szál zöld kaprot tettem hozzá)
Vöröshagymás, koktélparadicsomos és magvas fougasse (provence-i kenyér) elkészítése:
A liszttel, sós langyos vízzel, élesztővel, cukorral és az oliva olajjal egy nyúlós tésztát gyúrunk, amit aztán lefedünk egy konyharuhával és kb. 40-50 percre meleg helyre tesszük kelni.
Időközben a szeletekre vágott hagymát kicsit megdíszteljük az oliva olajban, rászórjuk a fűszerport, 1 csipet sót és az apróra vágott kaprot, majd hűlni hagyjuk.
A megkelt tészta masszát téglalap alakúra húzzuk ki és olajozott tálcába helyezzük, az átmérőjén bevágunk egy vonalat, majd ennek a két oldalán metszéseket ejtünk, mint egy levél erezete.
Az erezet mentén kicsit széthúzzuk a tésztát és az így létrejött lyukacskákba belehelyezzük a dísztelt vöröshagymát, majd minden lyukacskára egy – egy koktélparadicsomot rakunk és sütőbe tesszük, amíg kicsit megpirul.
Ezután kivesszük, megkenjük a tésztát a tojással, megszórjuk a durvasóval, majd a napraforgómaggal és visszatesszük sülni.
Miután a kenyérke megsült, kifordítjuk a tepsiből és egy pamut konyharuhába csavarjuk, hogy puha maradjon.
0 hozzászólás