Zabpehely keksz ánizzsal hozzávalók:
15 dkg zabpehely (aprószemű)
2,5 dkg teljeskiörlésű liszt (tönköly, búza)
5 dkg vaj
1 tojás
1 tk. sütőpor
1 zacskó vaníliás cukor (ha valaki édesen szereti, akkor 5-10 dkg cukrot tehet hozzá)
1 mkk. őrölt fahéj
1 tk. ánizs (tört)
1 mk. őrölt gyömbér (ennek kevésbé intenzív az íze)
1 ek. szemámmag
Zabpehely keksz ánizzsal elkészítése:
A zabpelyhet, ha túl darabos, akkor kicsit ledarálhatjuk. A tojást, a vajat, a vaníliás cukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a liszttel és sütőporral elkevert zabpelyhet, és a fűszereket. Jól összedogozzuk. 4-5 cm átmérőjű hengert formázunk belőle. Fóliába csomagoljuk és 20-30 perce a mélyhűtőbe tesszük. (Ha később sütnénk belőle, elég 2-3 órára betenni a hűtőbe.)
Sütéshez 1 cm-es szeleteket vágunk és kb. 0,5 cm-esre kilapítjuk a kezünkkel. Sütőpapírral lefedett sütőlapra helyezzük és 180-200 C°-ra előmlegített sütőbe helyezzük 6-8 percre. Rácsra kiszedve hagyjuk meghülni és finom ropogósan tálalhatjuk is a teánkhoz (amibe, a még jobb hangulatért tehetünk bele egy kis rumot).
A Zabpehely keksz ánizzsal receptjét az Illatok a konyhámból blog szerzője ajánlotta!
10-12 db
0 hozzászólás