Zakuszka főzőtökkel hozzávalók:
3,8 kg főzőtök
40 dkg paradicsompaprika
60 dkg hagyma
1,5 kg paradicsom
100 ml olaj
só, bors, cukor
petrezselyemzöld
zeller levél
Zakuszka főzőtökkel elkészítése:
Két főzőtököt kockákra vágsz, lesózod egy tálban. A többit lereszeled a nagy reszelőn, azt is lesózod, és állni hagyod, amíg a többi hozzávalót elkészíted.
Az apróra vágott hagymát odateszed dinsztelni az olajban, 5 perc múlva a hozzáadod a paradicsompaprikát, 15 perc múlva az áttört paradicsomot.
További 15 perc főzés után beleteszed a tököt is, a kiengedett levével együtt.
Állandó kavarás mellett felfőzöd, majd a a felfőzéstől számítva 50 percig lassú tűznél főzöd. A fővéstől számítva 40 perc múlva belerakod a petrezselyem és zeller levelet, a cukrot és a borsot, és még 10 percig főni hagyod.
5 darab aszpirint apróra törsz, egy csészében feloldod egy kevés zakuszka lével és azt is hozzáadod a masszához.
Befőttes üvegekbe rakod, rácsavarod a tetejüket, és a hideg sütőbe teszed őket.
Akkor elindítod a sütőt, de csak kis lángon. Körülbelül 20 percig benn tartod, ami alatt kezdenek is főni.
Kikapcsolod a sütőt, a zakuszkákat benn hagyod kihűlni, másnap kiszeded és elteszed a kamrába.
Friss házikenyérrel ajánlom fogyasztani.
A zakuszka receptet Misha ajánlotta.
0 hozzászólás