Zöld füge lekvár hozzávalók:
4 dl lekvárhoz:
65 dkg zöld füge (kissé érettebb, puhább)
20 dkg nádcukor (növelhető ízlés szerint)
3/4 csomag (kb. 18 g) Dzsemfix 3:1
Zöld füge lekvár elkészítése:
Az elmosott befőttes üvegeket állítsuk egy magas falú lábosba, töltsük fel hideg vízzel (ne repedjenek el az üvegek a forralásnál) úgy, hogy ellepje a víz az üvegeket és kis lángon melegítsük forrásig a vizet (ügyeljünk rá, hogy tiszta kiszedővel emeljük ki az üvegeket).
Alaposan mossuk meg és pucoljuk meg a zöld fügét (lehetőleg konyhai, tiszta gumikesztűben, mert a fügéből kifolyó fehér nedv allergén lehet), majd szeleteljük hosszában és keresztben is félbe egy lábosba.
Adjuk hozzá a cukrot és közepes-nagy lángon kezdjük el főzni, majd, ha a füge levet engedett, botmixerrel pürésítsük.
Ha forr, keverjük hozzá a dzsemfixet, forraljuk össze, majd kis lángon főzzük 4-5 percig.
A lekvárt kifőzött üvegekbe töltjük, lezárjuk (lehet fóliával is, de el is hagyható), majd meleg dunsztba (pokróc, takaró, stb.) tesszük és megvárjuk, amíg abban hűl ki, utána címkézzük és mehet a kamra polcára.
A lekvár receptet Receptműves ajánlotta.
0 hozzászólás