Zölddió befőtt hozzávalók:
150 zöld dió
1 kg cukor
400 ml víz
egy citrom leve
Zölddió befőtt elkészítése:
A számtalan és illatos lekvár közül amit a nagymama készített, a legjobb a zöld diós volt. Egy igazi kényeztető édes keserű íz ami nagyon finom, de…ami nem kis erőfeszítésbe kerül. Lássunk hozzá és újraéled bennünk a gyerekkori illatok.
A diókat június elején kell felszedni amikor a héja nincs teljesen kialakulva. Ha nem akarjuk, hogy foltos maradjon a kezünk és az egész világ tudja mit csinláltunk fegyverkezünk fel 1-2 pár vastag műanyag kesztyűvel.
Megtisztítjuk a diókat míg a fehér részhez nem érünk. Azonnal hideg vízbe tesszük őket azért, hogy ne feketedjenek meg és, hogy távozzon belőle minden kesernyés íz.
Többször kicseréljük a vizet amiben a diók vannak. Egész éjjel vízben hagyjuk és egy tányérral lefedjük, hogy víz alatt maradjanak.
Másnap tűzre tesszük a vizet és a cukrot és forrni hagyjuk míg egy vastagabb szirupot nem kapunk.
A sziruphoz hozzáadjuk a jól lecsepegtetett diókat és a citromlevet.
Hagyjuk forrni míg megköt, de vigyázzunk ne hagyjuk túl sokat, hogy a cukor ne karamelizálódjon meg.
Az én lekváram egy óra alatt felforrt.
Hozzáadtam még egy kis citromlevet ami egy kesernyés ízt adott neki.
A receptet Pica ajánlotta.
0 hozzászólás