Zölddió befőtt hozzávalók:

150 zöld dió

1 kg cukor

400 ml víz

egy citrom leve

Zölddió befőtt elkészítése:

A számtalan és illatos lekvár közül amit a nagymama készített, a legjobb a zöld diós volt. Egy igazi kényeztető édes keserű íz ami nagyon finom, de…ami nem kis erőfeszítésbe kerül. Lássunk hozzá és újraéled bennünk a gyerekkori illatok.

A diókat június elején kell felszedni amikor a héja nincs teljesen kialakulva. Ha nem akarjuk, hogy foltos maradjon a kezünk és az egész világ tudja mit csinláltunk fegyverkezünk fel 1-2 pár vastag műanyag kesztyűvel.

Megtisztítjuk a diókat míg a fehér részhez nem érünk. Azonnal hideg vízbe tesszük őket azért, hogy ne feketedjenek meg és, hogy távozzon belőle minden kesernyés íz.

Többször kicseréljük a vizet amiben a diók vannak. Egész éjjel vízben hagyjuk és egy tányérral lefedjük, hogy víz alatt maradjanak.

Másnap tűzre tesszük a vizet és a cukrot és forrni hagyjuk míg egy vastagabb szirupot nem kapunk.

A sziruphoz hozzáadjuk a jól lecsepegtetett diókat és a citromlevet.

Hagyjuk forrni míg megköt, de vigyázzunk ne hagyjuk túl sokat, hogy a cukor ne karamelizálódjon meg.

Az én lekváram egy óra alatt felforrt.

Hozzáadtam még egy kis citromlevet ami egy kesernyés ízt adott neki.

 

A receptet Pica ajánlotta.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 60 perc