Zöldséges szárazbableves hozzávalók:

17 dkg száraz tarkabab

diónyi vöröshagyma

1 kávéskanál só

kis csokor petrezselyem

2 gerezd fokhagyma

5 dkg sárgarépa

5 dkg fehérrépa

1 evőkanál liszt

olaj

fűszerpaprika

Zöldséges szárazbableves elkészítése:

A zöldséges szárazbableveshez 17 dkg száraz tarkababot előző este válogassunk, majd jól mossunk meg, és áztassuk be 1,4 liter vízbe. A tavalyi, legalább fél éves szárazbabra 1,5 liter vizet öntsünk.

Másnap adjunk hozzá egy diónyi vöröshagymát, és 1 kávéskanál sót. Egy kis csokor petrezselymet mossunk meg, felső leveleit vágjuk le, aprítsuk fel, és tegyük félre. A maradék részbe csavarjunk bele 2 gerezd fokhagymát, fehér cérnával kötözzük össze, és dobjuk a levesbe, majd fedő alatt főzzük nedvességtartalomtól függően min. háromnegyed óráig, amíg a bab megpuhul.

Közben 5 dkg sárga–, valamint 5 dkg fehérrépát tisztítsunk meg, vágjuk laskára (a hasábburgonyával megegyező szélességű és hosszúságú hasábokra), és kb. negyedóra múlva ezeket is adjuk a leveshez. Ha nincs otthon sárga– és fehérrépa, akkor keverjünk bele 1 mokkáskanál Vegetát, így is jó íze lesz. Mivel az ételízesítőket erősen sózzák, ebben az esetben csak 1 mokkáskanál sót tegyünk a levesbe.

Végül 1 evőkanál liszthez öntsünk annyi olajat, amennyit felvesz, és élénk tűzön habzásig hevítve készítsünk belőle rántást.

Rakjunk bele az előzőleg apróra vágott petrezselyemlevelet, és ha már jól átsült, vegyük le a tűzről, majd szórjunk rá fél mokkáskanál fűszerpaprikát. Hagyjuk langyosra hűlni, azután állandó kevergetés mellett engedjük fel annyi hideg vízzel, hogy tejszín sűrűségű legyen, majd rántsuk be vele a levest, és forraljuk még kb. 5 percig.

Ha kész, vegyük ki belőle a petrezselyemcsomót és a vöröshagymát. Télen 1 mokkáskanál szárított petrezselymet szórjunk a levesbe.

Melegen, csipetkével tálaljuk.

A parasztos ételek kedvelői tegyenek kevés apróra vágott lilahagymát a tányérba, és erre merjék rá a forró levest. A fogak között ropogó friss hagyma igen pikáns ízűvé teszi ezt a levest.

Burgonyás pogácsával egytálételként is fogyasztható.

Sokan fehér babból készítik ezt a levest. Ennek főzési ideje lényegesen kevesebb. Különösen vonatkozik ez a gyöngybabra.

Hűtőszekrényben tároljuk. Ha másnapra besűrűsödne, adjunk hozzá egy kis vizet, és forraljuk fel. A csipetkét mindig tálalásnál tegyük a levesbe, mert ha előre belefőzzük, megduzzad és elázik. Ha nagyon száraz a bab, akkor só nélkül főzzük, és csak a berántás után sózzuk meg, mivel így hamarabb puhul.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 60 perc