Zöldségtál hozzávalók:
60-70 dkg burgonya
50 dkg brokkoli
30 dkg sárgarépa
2-3 szál póréhagyma
egy kis fej vöröshagyma
4 dkg vaj
1 evőkanálliszt
15 dkg gépsonka
2 dl tejszín
10 dkg tappista
só, bors
cukor
citromlé
Zöldségtál elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, felkarikázzuk. A felkarikázott répát sós vízben elkezdjük főzni, később hozzáadjuk a fagyasztott brokkolit rózsáira szedve, és végül a felkarikázott póréhagymát is.
Ha a zöldségek megpárolódtak, leszűrjük és a főzővizéből 3-4 dl-t félreteszünk.
Az apróra vágott vöröshagymát a vajon megpároljuk, rátesszük a vékony csíkokra szelt sonkát és átsütjük, liszttel meghintjük, felöntjük a főzőlével.
Hozzáadjuk a tejszínt, és 5 dkg reszelt sajtot is belekeverünk. Sóval, borssal, kevés citromlével cukorral ízesítjük. Kevergetve kihűtjük.
A burgonyát és a zöldségeket egy vajjal kikent tűzálló tálba rakjuk, ráöntjük a mártást, meghintjük reszelt sajttal és 200 fokon 25-30 percig sütjük. Ha a zöldséges-sonkás egytálétel megsült, megszórjuk petrezselyemmel.
Ha kicsit hűlt, szeletelhetjük!
0 hozzászólás