Zsömle hatféle gabonából hozzávalók:
4 nagyobb zsömléhez
35 dkg 6 féle gabonából készült liszt
2 dl tej (de megfelel a vajjal összekevert víz is)
1,5 dkg vaj
1/2 kiskanál só
1/2 kiskanál cukor
0,3 dkg száraz élesztő
Zsömle hatféle gabonából elkészítése:
Az élesztőt olvaszd fel langyos tejben majd öntsd a cukorral és a sóval összekevert lisztre.
Keverd bele az olvasztott vajat majd gyúrd jól össze (ha szükséges tehetsz még bele tejet).
Ha a massza ragad, lisztezd meg a kezed, de csak enyhén. Semmiképpen ne keverj lisztet a tésztába.
Hagyd meleg helyen kelni, amíg a duplájára dagad.
Ezután tedd a tésztát a gyúródeszkára és nyújts belőle 2 cm vastag, téglalap alakú lapot, majd vágd négybe.
Igazgasd el a széleit és helyezd a tepsibe. Hagyd melegben pihenni, majd süsd 200 fokon 25 percet (a hőmérséklet természetesen függ a sütőtől is).
Amikor kész a pogácsa, szedd ki a sütőből és fedd le nedves ruhával.
Mivel több féle gabonából készült, a zsömle elég tömény, frissen, a sütőből kiszedve is kemény.
A nedves ruha megpuhítja, anélkül hogy eláztatná. Annak ellenére hogy tömény, a belseje puha.
Ha azt szeretnéd hogy jobban felfújódjon és még puhább legyen, készítsd fél adag fehér liszttel.
0 hozzászólás