Zsömle hatféle gabonából hozzávalók:

4 nagyobb zsömléhez

35 dkg 6 féle gabonából készült liszt

2 dl tej (de megfelel a vajjal összekevert víz is)

1,5 dkg vaj

1/2 kiskanál só

1/2 kiskanál cukor

0,3 dkg száraz élesztő

Zsömle hatféle gabonából elkészítése:

Az élesztőt olvaszd fel langyos tejben majd öntsd a cukorral és a sóval összekevert lisztre.

Keverd bele az olvasztott vajat majd gyúrd jól össze (ha szükséges tehetsz még bele tejet).

Ha a massza ragad, lisztezd meg a kezed, de csak enyhén. Semmiképpen ne keverj lisztet a tésztába.

Hagyd meleg helyen kelni, amíg a duplájára dagad.

Ezután tedd a tésztát a gyúródeszkára és nyújts belőle 2 cm vastag, téglalap alakú lapot, majd vágd négybe.

Igazgasd el a széleit és helyezd a tepsibe. Hagyd melegben pihenni, majd süsd 200 fokon 25 percet (a hőmérséklet természetesen függ a sütőtől is).

Amikor kész a pogácsa, szedd ki a sütőből és fedd le nedves ruhával.

Mivel több féle gabonából készült, a zsömle elég tömény, frissen, a sütőből kiszedve is kemény.

A nedves ruha megpuhítja, anélkül hogy eláztatná. Annak ellenére hogy tömény, a belseje puha.

Ha azt szeretnéd hogy jobban felfújódjon és még puhább legyen, készítsd fél adag fehér liszttel.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 60 perc