Szilvásgombóc hozzávalók:

20 darabhoz

1 kg burgonya

fél kg szilva

35 dkg liszt + a nyújtáshoz

13 dkg vaj/margarin

1 mokkáskanál őrölt fahéj

10 dkg zsemlemorzsa

fahéjas porcukor

Szilvásgombóc elkészítése:

A szilvásgombóchoz a burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk, és megfőzzük.

Közben a szilvát megmossuk, kimagozzuk. A burgonyát áttörjük, hagyjuk kihűlni.

Nagy lábosban kb. 5 liter vizet forralunk. A burgonyához keverjük a lisztet, 3 dkg vajat, egy csipet sót, és alaposan összegyúrjuk. Lisztezett deszkán kb. 5 mm vastagra kinyújtjuk, és 6×6 cm oldalú négyzetekre vágjuk. Minden négyzet közepére 1 szem szilvát teszünk, és megszórjuk egy csipet fahéjjal. A tésztacsúcsokat felhajtjuk, és két tenyerünk közt gombóccá sodorjuk. Ügyeljünk arra, hogy a tészta a szilvát teljesen beborítsa.

Óvatosan a forrásban levő vízbe tesszük a szilvás gombócok felét, megvárjuk, amíg a víz felszínére felemelkednek, és további 3-5 percig főzzük.

Közben a maradék vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát.

A gombócokat szitakanállal kiemeljük, lecsepegtetjük, és megforgatjuk a zsemlemorzsában.

Tálra rakjuk, megszórjuk fahéjas porcukorral, és a maradék szilvás gombócokat is hasonlóan kifőzzük.

1 adag: (5 gombóc) 3679 kJ/880 kcal

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 80 perc