Darálós keksz hozzávalók:

25 dkg barna cukor

25 dkg margarin

4 egész tojás

2 dkg vanillincukor

1 csipet sót

1 citrom reszelt héja

75 dkg liszt

1,2 dkg (4 csapott kávéskanál) sütőpor

kakaópor – attól függően, mennyire akarjuk kakaósra

Darálós keksz elkészítése:

25 dkg barna cukrot keverjünk simára 25 dkg szeletekre vágott szobahőmérsékletű margarinnal. Adjunk a péphez 4 egész tojást, 2 dkg vanillincukrot, 1 csipet sót, 1 citrom reszelt héját, és keverjük kb. 20 percig, amíg habossá válik. Habverővel keverve 10 perc is elegendő. (Ne használjunk erre a célra átlagosnál nagyobb méretű tojásokat, mert a tészta kilágyul, és a sütés során lelapul, gusztustalanná válik.)

Ezután a pépet dolgozzuk össze 75 dkg liszttel, 1,2 dkg (4 csapott kávéskanál) sütőporral és a kakaóporral. A porokat előzőleg elegyítsük egymással. Ennek legegyszerűbb módja, hogy a lisztre rászórjuk a sütőport, és az egészet átszitáljuk. Túl sokáig ne gyúrjuk a tésztát, mert összetörjük a tojáshabot, és akkor kevésbé lesz omlós a sütemény.

Tegyük a lágy tésztát hűtőszekrénybe, majd gyújtsuk be a sütőt, és állítsuk 180 °C–ra (nyolc osztású skálán 3. fokozat).

Utána vajazzunk ki egy nagyobb méretű zománcozott tepsit, majd vegyük ki a húsdarálóból a kést, valamint a tárcsát, és csavarozzuk fel rá a kekszvágó szerkezetet.

Az eltolható lemezzel állítsuk be a kívánt formát, majd vegyük ki a hűtőből a tészta felét, és hajtsuk át a készüléken a megdermedt masszát. Késsel vágjuk a tésztakígyót 10–12 cm hosszú darabokra, és rúd alakban vagy koszorúvá hajlítva helyezzük a tepsibe úgy, hogy kb. 1 cm hézag legyen közöttük. Végül rakjuk a tésztát az előmelegített sütőbe, és mérsékelt tűzön süssük kb. 20 percig, amíg zsemleszínűre pirul. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert könnyen megég.

Ha a sütő nem melegít egyenletesen, részletekben szedjük ki a megpirult rudakat. Amikor a tészta egyik fele kész, a tepsit tisztítás után újból vajazzuk ki, majd daráljuk le a tészta másik felét is, és ugyanúgy süssük meg.

Aki a kemény, ropogós kekszek helyett jobban szereti a puha, linzerszerű süteményeket, az erősebb tűzön süsse a tésztát kb. 5 percig. Ebben az esetben fokozottan ügyeljünk arra, hogy ne égjen meg, és ha megsült, azonnal szedjük ki a tepsiből, hogy ne tudjon kiszáradni.

Meghűlve fogyasszuk.

Esztétikusabbá válik, ha tálalás előtt finoman meghintjük a tetejét szőlőcukorral.

A maradékot polietilénzacskóban tároljuk. A sós rúdhoz hasonlóan, ez a keksz is hetekig eltartható. Hűtőszekrénybe azonban nem szabad betenni.

A fenti mennyiségből max. 1,2 kg aprósütemény várható.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 90 perc