Szilvás-mákos lepény hozzávalók:
12 szelethez:
15 dkg finomliszt
15 dkg rétesliszt
csipet só
1 tojás sárgája
3 dkg élesztő
3 dkg olvasztott vaj
1 evőkanál kristálycukor
1,5 dl tej
A tetejére:
1 dl tej
10 dkg mák
10 dkg méz
70 dkg szilva
3 dkg porcukor
3 dkg vaj
Szilvás-mákos lepény elkészítése:
Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk.
A kétféle, átszitált lisztet a tojássárgájával, az élesztős folyadékkal és annyi tejjel gyúrjuk, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Végül pedig beledolgozzuk a sót és az olvasztott vajat.
Cipó alakúra formázzuk és kb 1 órát langyos helyen letakarva 1 órát kelesztjük.
A tésztát vajjal kikent tepsibe simítjuk, tetejét kimagozott szilvával kirakjuk és leöntjük a mákkal elkevert mézzel. Ezután rácsorgatunk 1 evőkanál olvasztott vajat.
Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük, majd cukros tejjel meglocsoljuk és még 5 percre visszatesszük a sütőbe.
Szeletelve tálaljuk.
0 hozzászólás