Töltött puliszkagombóc agyagban hozzávalók:

édes juhtej

kukoricaliszt

száraz sajt

juhtúró

füstölt szalonna

kapor

petrezselyem

zöldhagyma levél

zöld foghagyma levél

tojás

csípős paprikapor

Töltött puliszkagombóc agyagban elkészítése:

6 személyre használj 1,5 l juhtejet. Tedd fel főni a vízzel hígított tejet. Amikor forrni kezd tedd bele a kukoricalisztet és egy tányér reszelt sajtot. Sózd ízlés szerint. Keverd össze a reszelt sajtot az aprított fűszerekkel és a felkockázott szalonnával. Üss rá 5-6 tojást és ízesítsd csípős paprikával vagy borssal. Tehetsz bele karikára vágott száraz juhkolbászt is.

Amikor a puliszka kihűlt készíts belőle tenyérnyi nagyságú, ujjnyi vastagságú kosarakat kb. 2-3 darabot minden személyre. Töltsd meg őket a szalonnás masszával, majd formázz ökölnyi nagyságú gombócokat belőlük. Forgasd meg őket jó vastagon agyagos sárban, hogy kisujjnyi vastagságú agyag legyen körülöttük. Nyomd őket a parázsba és hagyd másfél órát sülni.

Szedd ki a parázsból, locsold le hideg vízzel, hogy a cseréppé száradt agyag burkolat eltörjön. Távolítsd el az agyagdarabokat és megmaradnak a tiszta és fogyasztható gombócok.

Elkészíthető agyag nélkül is, beledobhatod anélkül is a parázsba vagy megsütheted a sütőben, de nem lesz igazi az íze. Hiszen az agyagban sült gombóc fő a saját és az agyag által eresztett lében, addig, amíg az elpárolog. Ez adja az agyagban sült gombóc különleges ízét.

Fogyasztható előételként egy pohár pálinkával vagy fő fogásként borral vagy sörrel kísérve.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 120 perc