Halgombóc csorba hozzávalók:

700-800 g hal

1-2 db paprika

200 g sárgarépa

200 g petrezselyem

200 g zeller

1 fej hagyma

2 db paradicsom

50 g kenyér

1 db tojás

25 g liszt

korpacibere

lestyán

 

Halgombóc csorba elkészítése:

A hagymát és a többi zöldséget a reszelő nagyobbik lyukán lereszeljük, és 2 evőkanál olajban megpörköljük. Ezután az egészet feltöltjük 1½ liter, forró hallevessel (amit a csontokból, a fejekből és a bőrből főzünk), és főzzük, amíg elkészítjük a halgombócokat. A (kevés csontú) halakat megtisztítjuk a pikkelyektől és a bőrtől, és a gerinctől kiindulva mindkét irányba leszedjük a húst. A húsból (kb. 250 g) eltávolítjuk a csontokat, és húsdarálón a vízbe áztatott és jól kicsavart kenyérrel együtt ledaráljuk. A darált húshoz hozzáadunk egy púpozott teáskanál reszelt vagy apróra vágott hagymát, egy egész tojást, valamint a lisztet, egy késhegynyi fekete borsot és a petrezselymet, majd az egészet jól elkeverjük.

Amikor a zöldségek megfőttek, ízlés szerint a csorbát megsavanyítjuk, figyelve arra, hogy találjon a sós ízzel. A halgombócnak előkészített masszából, egy nedves evőkanállal kiveszünk egy olívabogyónyit, a kanálban gömb alakúra formázzuk, és a levesbe tesszük. Ezt a folyamatot addig ismételjük, míg az összes halgombóc elkészül, ezután még 15 percig főzzük a csorbát. Végül lestyánnal ízesítjük.

 

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 120 perc