Savanyított kelkáposztaleves hozzávalók:
½ kiló disznócsont, amin van egy kis hús is (lehet marha csont is)
40 dkg vegyes, levesbe való zöldség
1 kelkáposzta (kb 50 dkg-os)
egy fél zellergumó apróra reszelve
savanyító fűszer (búza korpa erjesztve)
2 kanál vaj
só
csípős paprika
4 kanál fűszernövény keverék (lestyán, zeller zöldje, petrezselyem, és darált paradicsom)
Savanyított kelkáposztaleves elkészítése:
A csontokat 5 liter vízben főni tesszük 1 kanálnyi sóval, lassú tűzön, a habját leszedjük. Amíg főnek a csontok, a 40 deka zöldségkeveréket megdinszteljük 2 kanálnyi vajban vagy Ráma margarinban, a kelkáposztát vékony csíkokra vágjuk.
Amikor a hús megpuhult a csontokon, a levest leszűrjük, a húst leszedegetjük a csontokról, és főni tesszük a dinsztelt zöldségekkel, és a reszelt zellerrel. Amikor egyet rottyant a leves, beletesszük a vékonyra vágott kelkáposztát.
Ha már puha a káposzta, hozzáadjuk a 4 kanálnyi fűszernövény keveréket és hagyjuk felfőni, aztán sót adunk hozzá ha szükséges.(Van aki télire elteszi ezt a fűszernövény keveréket: petrzselyem zöldje, lestyán, zeller zöldje, darált paradicsom, só). Aki szereti a pikáns ételeket, az főzhet bele egy kis csípőspaprikát is.
Végül minden 2 liter leveshez 1 kanál savanyító fűszer kerül. Aki savanykásabban szereti, tegyen bele többet!
0 hozzászólás