Mákos kölespuding (Gluténmentes) hozzávalók:

½ kg köles

½ l víz

250 dkg mák darálva

ízlés szerint vaníliapor, méz, citromhéj

Mákos kölespuding (Gluténmentes) elkészítése:

A forrásban levő vízbe beletesszük a kölest és fedő alatt 3 percig főzzük. Ezt követően lezárjuk és konyharuhával alaposan beborítva kb. 1 órát „dunsztban” tartjuk. (Így szép, pergő lesz a kölesünk.) Közben megdaráljuk a mákot, citromhéjat reszelünk. A kölesbe belekeverjük a mákot, vaníliaporral, mézzel, citromhéjjal ízesítjük, és az egészet botmixerrel puding állagúvá mixeljük. Friss gyümölcsökkel díszítjük és fogyasztjuk.

Köles:

Rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású. Késlelteti az öregedési folyamatokat, erősíti a látást. Kiváló vashiányos állapotoknál, savtúltengésnél. Gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét. Karbantartja az erek falát és az emésztőrendszert. Megelőzi a fogszuvasodást és segít a fogzománc megvédésében. Sok szilíciumot tartalmaz,ami a szervezet védekezőképességét fokozza. Tartalmaz még nátriumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és vasat, illetve béta-karotint, B1- és B2-vitamint. A köles az egyetlen gabonaféle, amely teljes értékű fehérjék mellett 7 aminosavat tartalmaz és lúgos kémhatású.

a_tel_izei_borito

Forrás:

A tél ízei – Vegán szakácskönyv. Gyógyító növényi ételek c. szakácskönyv (www.nyitottszemmel.hu)

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 40 perc