Dobos torta hozzávalók:

Tészta

6 tojás

120 g porcukor

120 g liszt

30 g vaj

a formához vaj és liszt

Krém

6 tojás

150 g porcukor

100 g reszelt csokoládé ( vagy 200 g porcukor és 30 g kakaó)

2 zacskó (20 g) vaníliás cukor

200 g vaj vagy margarin

Máz

150 g kristálycukor

1-2 csepp ecet

A díszítéshez

4 dl tejszín

Dobos torta elkészítése:

A dobos lapokhoz a tojássárgákat habosra keverjük a porcukorral, kanalanként, felváltva, hozzáadjuk a lisztet és a felvert tojásfehérjét, végül az olvasztott, langyosra hűtött vajat.

Egy kerek, megvajazott, lisztezett tortaforma tetejét vékonyan megkenjük a masszával és előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön (180 fok kb) világosra sütjük.

A piskótalapot két hosszú pengéjű késsel a deszkára csúsztatjuk, a forma tetejét újravajazzuk – lisztezzük – kenjük – sütjük, amíg a massza el nem fogy (kb. 5-7 lap lesz belőle).

A lapokat hagyjuk egészen kihűlni, a legszebbet fedőlapnak félretesszük.

A krémhez a tojásokat simára keverjük a porcukorral és a csokoládéval, gőz fölött besűrítjük, kihűtjük, habosra keverjük a vajjal és a vaníliás cukorral.

Megkenjük vele a lapokat, egymásra illesztjük, bevonjuk a krémmel a torta oldalát is.

A mázhoz a cukrot az ecettel aranysárgára pirítjuk, a félretett legszebb lapra simítjuk, (gyorsan kell dolgozni, mivel hamar dermed!), meleg késsel azonnal megjelöljük a leendő szeletek helyét.

Tálaláskor forró vízben felmelegített, vajjal átkent késsel felvágjuk a karamelles fedőlapot, és egyenként kissé rézsútosan a tejszínhab-alapra állítjuk.

Ha a felső lapot nem pirított cukorral készítjük, hanem csokoládékrémmel vonjuk be, és még megszórjuk reszelt csokoládéval, akkor ha tetszik, ha nem Stefánia tortát kaptunk.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 120 perc