Karalábé leves hozzávalók:

2 db nagyobb karalábé

2 db sárgarépa
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 doboz kicsi tejföl
1 púpozott evőkanál liszt (teljes kiőrlésű tönköly)
só (természetes, nem finomított)
tört bors
petrezselyem
2-3 evőkanál olívaolaj (100% extra szűz)
díszítéshez:

újhagyma, vagy petrezselyem

Karalábé leves elkészítése:

1. tisztítsuk meg a zöldségeket, a répát karikázzuk 0,3-0,5 cm-es darabokra, a karalábét kockázzuk 1,5-2 cm-es darabokra, a vöröshagymát aprítsuk, a fokhagymát szeljük vékony karikákra, vagy reszeljük, ha intenzívebb ízt szeretnénk
2. az olívaolajon pároljuk üvegesre a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a többi felaprított zöldséget, pár másodpercig pirítsuk, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt főzzük, amíg a zöldségek kellemesen fogkeményre puhulnak
3. amíg fő a leves keverjük össze a tejfölt a liszttel, adjunk hozzá 1-2 evőkanál vizet és keverjük csomómentesre (így feloldódnak a csomók, homogén lesz a keverék)
4. ha megfőttek a zöldségek, húzzuk le a tűzről a levest és folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a tejfölös keveréket, majd tegyük vissza a tűzre és forraljuk össze
5. adjuk a leveshez a felaprított petrezselymet, keverjük össze és zárjuk el a hőt a leves alatt

Praktikák:

– minél később adjuk a leveshez a petrezselymet, annál nagyobb vitamintartalma marad
– készíthető a leveshez galuska is
– a képen látható leves teljes kiőrlésű tönkölyliszttel készült

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 40 perc