Klasszikus töltött káposzta hozzávalók:
darált hús – 60 dkg
káposztalevél – 50 dkg
rizs – 10 dkg
zsír – 10 dkg
füstölt szalonna – 5 dkg
vöröshagyma – 10 dkg
fokhagyma – 2 csipet
pirospaprika – 2-3 csipet
tojás – 3 db
babérlevél – ízlés szerint
őrölt bors – ízlés szerint
őrölt kömény – ízlés szerint
só – ízlés szerint
sűrített paradicsom – 2 doboz
Klasszikus töltött káposzta elkészítése:
A darált húst a rizzsel, a tojással, a fűszerekkel ( fokhagyma, pirospaprika, bors, só, kömény), az apró kockára vágott szalonnával összekeverjük.
A zsiradékon az apróra vágott hagymát megdinszteljük és a húsos töltelékhez adjuk. Ismét összekeverjük.
A káposztalevelek nagy ereit kivágjuk, a tenyerünkre terítjük és a húsos töltelékből egy evőkanállal a levelekre teszünk, majd szorosan feltekerjük és mindkét végét begyűrjük. Kb. 4 levelet meghagyunk és felaprózzuk.
A lábas alját zsiradékkal kikenjük, majd sorba belehelyezzük a töltött káposzta hengereket. Miután az utolsó kis káposztánkat is beletettük, az apróra vágott levéldarabkákat a tetejére szórjuk. És a babérlevelekkel megtűzdeljük.
Felöntjük vízzel, éppen hogy ellepje. Háromnegyedig főzzük, mikor a sűrített paradicsomlevet ráöntjük.
Készre főzzük.
Tálaláskor egy kis edénybe rakhatunk tejfölt a töltött káposzta mellé.
0 hozzászólás