Mazsolás kölesgombóc hozzávalók:
15 dkg köles
5 dl víz
5 dkg cukor (nyers nád, nyírfa, sztívia)
1 marék mazsola – opcionális
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1/2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
tálaláskor:
házi lekvár
porcukor (nyers nád, nyírfa, sztívia)
Mazsolás kölesgombóc elkészítése:
1. a kölest (egy sűrű szűrőben) alaposan mossuk át, majd öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a cukrot, a fűszereket, a mazsolát és fedő alatt kis lángon főzzük puhára, időnként kevergessük meg
2. ha elfőtte a levet és megpuhult, zárjuk el a hőt alatta és hagyjuk a fedő alatt pihenni (még puhul és a maradék nedvességet is felszívja)
3. ha kissé kihűlt, enyhén nedvesített kézzel formázzunk púpos evőkanálnyi adagokból gombócokat
Praktikák:
– száraz serpenyőben pirított, darált dióba is forgathatjuk a gombócokat
– ha nem cél a tejmentesség, akkor édes (cukorral elkevert) tejföllel is tálalható
– a képen látható gombóc nyers nádcukorral készült, narancs lekváron tálalva
A Mazsolás kölesgombóc receptjét Receptműves küldte. Köszönjük!
0 hozzászólás