Piros gyümölcsös mascarpone torta hozzávalók:
Tortalap:
150 g keksz
40 g kókuszreszelék
50 g magvalt meggy – befőttből
150 g olvasztott vaj (a keksz típusa függvényében változhat az adag)
Krém:
150 ml tej
5 tojássárgája
6 evőkanál cukor
4 evőkanál porcukor
1 tasak vaníliás cukor
1 evőkanál keményítő
1 doboz mascarpone
250 g fagyasztott málna
250 g magvalt meggy – befőttből
175 g eperlekvár + eperszemek a díszítéshez
500 ml tejszín + 200 ml a díszítéshez
2 tasak zselatin
1 tasak tortazselé
175 ml meggybefőtt lé
néhány evőkanál rózsalekvár
Piros gyümölcsös mascarpone torta elkészítése:
A darált kekszet, a meggypürét, a kókuszreszeléket és az olvasztott vajat elkeverjük egy tányérban.
Egy szétszedhető tortaforma oldalsó részét a tányérra helyezzük, és „összepréseljük” a masszát.
Egy serpenyőben a tojássárgáját 6 evőkanál cukorral 3 percig keverjük. Ezután hozzáadjuk a tejben feloldott keményítőt, majd kis tűzön addig keverjük, amíg megvastagszik, és pudingszerűvé válik.
Hagyjuk kihűlni, majd hozzáadjuk a mascarponét.
A két tasak zselatint hagyjuk megduzzadni, majd kis tűzön – max. 70 fokon – feloldjuk (a tasakon levő utasítás szerint).
500 ml tejfölt egy evőkanál porcukorral együtt felverünk, majd az így kapott tejszínt hozzáadjuk a fentebb leírt pudingszerű krémhez, és óvatosan elkeverjük.
A krémet három részre osztjuk. Az első harmadhoz hozzáadunk 175 g meggypürét, 75 g egész meggyet és a zselatin 1/3-át.
A gyümölcsös krémet a lapra tesszük, és hűtőszekrénybe helyezzük, amíg a következő krémet elkészítjük. A következő réteget is az előzőhöz hasonlóképpen készítjük el: 1/3 rész krém, 175 g málnapüré, 75 g málna, 2 evőkanál porcukor, 1/3 rész zselatin (ha időközben megkeményedett, egy kissé fel lehet melegíteni). Ezt a réteget is a piskótára tesszük, és a hűtőbe helyezzük.
Az epres krém réteg 1/3 rész krémből, 1/3 rész zselatinból, 15 g eperlekvárból készül. (Ha nagyobbak az eperszemek, akkor azokat kisebb darabokra vágjuk.)
Az utolsó réteget is a piskótára tesszük, és 30 percig a hűtőben tároljuk.
A mázhoz a zselatint 175 ml meggybefőtt lében és néhány evőkanál rózsalekvárban, a tasakon lévő utasítás szerint kis tűzön feloldjuk. Ezután a mázat ráöntjük a tortára.
Rózsaszirmokkal díszítjük a tortát, amelyeket úgy készítünk el, hogy tejszínhabot teszünk kis foltocskákba, amelyeknek a közepébe eperszemeket helyezünk.
A torta receptet IriA ajánlotta.
0 hozzászólás