Puha mézeskalács hozzávalók:

70 dkg liszt (teljes kiőrlésűtönköly)

3 db tojás (bio, vagy szabadtartású)

15 dkg porcukor (nád, nyírfa)

25 dkg méz (jó minőségű, termelői)

5 dkg olvadt vaj

4 csapott evőkanál tejföl

2 csapott teáskanál szódabikarbóna

2 teáskanál őrölt fahéj

1 teáskanál őrölt szegfűszeg

1/2 teáskanál őrölt gyömbér

csipet őrölt szerecsendió

Puha mézeskalács elkészítése:

1. a tojásokat és a porcukrot keverjük össze, majd adjuk hozzá a mézet, a tejfölt, az olvadt vajat és keverjük simára

2. adjuk hozzá a fűszereket és keverjük össze

3. szórjuk rá a lisztet, majd arra a szódabikarbónát és alaposan keverjük össze (ekkor ragacsos, nyúlós, nagyon lágy a tészta, ez így jó!)

4. tegyük be a hűtőbe 1 órára pihenni

5. ha letelt a pihentetés ideje kisebb adagokkal dolgozzunk tovább, a többit tartsuk a hűtőben

6. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat), vegyük ki a sütőrácsot és vajazzuk ki a tepsit

7. kicsit gyúrjuk össze, majd enyhén lisztes alapon nyújtsuk 0,5 cm szélesre a tésztadarabot

8. tetszőleges sütemény kiszúró formával szaggassuk ki a mintákat és helyezzük a tepsire, egymástól 1 cm távolságra

9. a 6. pontban írt hőfokon süssük 13-15 percig és a hideg sütőrácsra kiszedve a mintákat, hagyjuk kihűlni

10. ha teljesen kihűlt, lehet mintát rajzolni

Praktikák:

– a fűszereket ízlés szerint lehet variálni

– a képen látható sütemények 30 dkg tönköly fehér és 40 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszttel készültek, 12 cm magas sütemény kiszúró mintával

Puha mézeskalács receptjét Receptműves küldte. Köszönjük!

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 30 perc